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TO BE FILED IN THE OFFICIAL REPORTS 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 
State of California 

GEORGE DEUKMEJIAN 
Attorney General 

: 
OPINION : No. 81-608 

: 
of : NOVEMBER 13, 1981 

: 
GEORGE DEUKMEJIAN : 

Attorney General : 
: 

Robert D. Milam : 
Deputy Attorney General : 

: 

THE HONORABLE RAY JOHNSON, MEMBER OF THE CALIFORNIA 
SENATE, has requested an opinion on the following question: 

Does section 6 of article XVI of the California Constitution prohibit a general 
law county from providing sheriff’s law enforcement services to a city within the county 
where the full cost of such services is not paid by the city? 

CONCLUSION 

Section 6 of article XVI of the California Constitution does not prohibit a 
general law county from providing sheriff’s law enforcement services to a city within the 
county where the full cost of such services is not paid by the city. 
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ANALYSIS 

Section 6 of article XVI of the California Constitution provides in pertinent 
part: 

“The Legislature shall have no power . . . to make any gift or authorize 
the making of any gift, of any public money or thing of value to any 
individual, municipal or other corporation. . . .”1 

This section not only prohibits the state Legislature from making a gift of public funds to 
a municipal corporation, but also prohibits a county from doing so. (City of Oakland v. 
Garrison (1924) 194 Cal. 298, 303.) 

In 64 Ops. Cal. Atty. Gen. 478 (1981) this office stated: 

“It has been consistently held that expenditures of public funds which 
may benefit private persons are not gifts within the meaning of section 6 of 
Article XVI if those funds are expended for a public purpose.” [Citations 
omitted.] (Id., at p. 480.) 

In regard to a county, an expenditure will be for a valid public purpose when 
some genuine interest of the county as a political subdivision is advanced. (City of Oakland 
v. Garrison, supra, 194 Cal. at p. 303.) When the funds expended do not serve the public 
purpose of the donor entity, then there is no public purpose that justifies the expenditure 
and the constitutional restraint applies. (Mallon v. City of Long Beach (1955) 44 Cal. 2d 
199, 211; Golden Gate Bridge etc. Dist. v. Luehring (1970) 4 Cal. App. 3d 204, 211.) Thus 
the general rule is that the gift clause prohibits a contribution by one public agency to 
another where only the purposes of the donee agency are served, but such contribution is 
lawful if the public purposes of the donor agency are also served. (Santa Barbara etc. 
Agency v. All Persons (1957) 47 Cal. 2d 699, 707, rev’d., on other grounds 357 U.S. 275, 
mod. 53 Cal. 2d 743.) 

The question concerns a contract between a city and county for the county to 
provide law enforcement services to the city. Section 51301 of the Government Code2 

authorizes a city and county to contract for the performance of city functions and section 

1This so-called “gift clause” has been in the California Constitution for many years. Originally, it was 
in article IV, section 31; between 1966 and 1974 it was section 25 of article XIII; since 1974 it has been 
in its present location in the California Constitution. 

2Unidentified section references are to the Government Code. 
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51304 authorizes the city to pay the agreed-upon consideration. The price the city has 
agreed to pay in the past does not cover the full cost of providing the service by the county. 
The issue is whether such excess cost of providing law enforcement services to a city within 
the county is within the public purpose of the county. 

The sheriff’s statutory duties include preservation of the peace (§ 26600), 
arresting persons committing a public offense (§ 26601), suppressing public disturbances 
(§ 26602), and investigation of public offenses (§ 26602). There is no constitutional or 
statutory provision that confines these activities of a sheriff to the unincorporated area of 
the county. In fact, a sheriff’s jurisdiction extends throughout the county, including the 
territory within its incorporated cities. (People v. Scott (1968) 259 Cal. App. 2d 268, 280; 
People v. Pina (1972) 72 Cal. App. 3d Supp. 35, 39–40.) The sheriff has concurrent 
jurisdiction with the chief of police within the city limits. (8 Ops. Cal. Atty. Gen. 149, 150 
(1946).) We conclude that a public purpose of the county is served by providing law 
enforcement services to an incorporated city within the county. Indeed, the funding of the 
performance by a public officer of duties enjoined upon the officer by statute serve the 
same public purpose as the statute imposing the duties. As a consequence, there is no 
unconstitutional gift of public funds when the county pays more for sheriff services within 
a city than the city pays the county for such services. 

***** 
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