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TO BE FILED IN THE OFFICIAL REPORTS 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 
State of California 

GEORGE DEUKMEJIAN 
Attorney General 

: 
OPINION : No. 81-701 

: 
of : AUGUST 28, 1981 

: 
GEORGE DEUKMEJIAN : 

Attorney General : 
: 

Clayton P. Roche : 
Deputy Attorney General : 

: 

THE HONORABLE WILLIAM J. FILANTE, M.D., ASSEMBLYMAN, 
NINTH DISTRICT, has requested an opinion on a question which we have phrased as 
follows: 

Where a Speaker of the Assembly has appointed a licensed physician and 
surgeon to the California Health Facilities Authority as his appointee to be representative 
of the general public, may a succeeding Speaker of the Assembly remove and replace such 
appointee prior to the expiration of the appointee’s term of office? 

CONCLUSION 

Where a Speaker of the Assembly has appointed a licensed physician and 
surgeon to the California Health Facilities Authority as his appointee to be representative 
of the general public, a succeeding Speaker of the Assembly may not remove and replace 
such appointee prior to the expiration of the appointee’s term of office. 
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ANALYSIS 

The California Health Facilities Authority Act, which was enacted in 1979 
(Cal, Stats. 1979, ch. 1033), is contained in sections 15430–15461 of the Government 
Code,1 The act established the California Health Facilities Authority (hereinafter 
“Authority”). The Authority is charged with the administration of the act. The basic 
purpose of the act is to permit health facilities to take advantage of the lower interest rates 
which can become available through the use of governmentally issued tax exempt bonds, 
(§§ 15432, 15437–15438.5.) The Authority is intended as only a financing agency, with 
authority to participate in the operation of hospitals only in the limited case of actual or 
anticipated default on loans. (§ 15438.5.) 

The Authority consists of nine members appointed pursuant to section 15433, 
which, as amended in 1980, provides: 

“The authority shall consist of nine members, including the State 
Treasurer, who shall serve as chairman, the State Controller, the Director of 
Finance, two members appointed by the Senate Rules Committee, two 
members appointed by the Speaker of the Assembly, and two members 
appointed by the Governor subject to confirmation by a majority vote of the 
Senate. Of the members appointed by the Senate Rules Committee, one 
member shall be a licensed physician and surgeon, and one shall serve in an 
executive capacity to a health facility. Of the members appointed by the 
Speaker of the Assembly, one member shall be a person qualified by training 
and experience in the field of investment or finance, and one member shall 
be representative of the general public. The members appointed by the 
Governor shall be representative of the general public. The terms of 
appointed members shall be four years, expiring on March 31. Each member 
shall hold office for the term of his or her appointment and shall continue to 
serve until a successor shall have been appointed and qualified. Any vacancy 
among the members shall. be filled by appointment for the unexpired term 
only. A member of the authority shall be eligible for reappointment. 

“Members of the authority shall serve without compensation, but the 
authority may reimburse its members for necessary expenses incurred in the 
discharge of their duties.” (Emphases added.)2 

1All section references are to the Government Code unless otherwise indicated. 
2The Authority originally consisted of seven members, constituted as follows: 
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The prior Speaker of the Assembly appointed a licensed physician and 
surgeon as his appointee who “shall be representative of the general public.” The present 
Speaker, however, purported to remove such member in the middle of his term, and 
purported to replace him with a new appointee. To our knowledge, no vacancy arose in the 
office by the happening of any of the events enumerated in section 1770 or under any 
common law principle.3 It is our understanding that the present Speaker replaced the initial 
appointee on the grounds that as a licensed physician and surgeon he was not qualified to 
be appointed as the member who “shall be representative of the general public.”4 

Accordingly, the issue presented by this request is whether a licensed 
physician and surgeon is qualified to hold the position of member of the Authority where 
he is appointed to one of the positions which is to be representative of the public. We 
conclude for a number of reasons that a licensed physician and surgeon is qualified to be 

§ 15433. “The authority shall consist of seven members, including the State Treasurer, who 
shall serve as chairman, the State Controller, the Director of Finance, two members appointed 
by the Senate Rules Committee subject to confirmation by a majority vote of the Senate. and 
two members appointed by the Speaker of the Assembly subject to confirmation by a majority 
vote of the Assembly. Of the members appointed by the Senate Rules Committee, one member 
shall be a licensed physician and surgeon, and one member shall serve in an executive capacity 
to a health facility. Of the members appointed by the Speaker of the Assembly, one member 
shall be a person qualified by training and experience in the field of investment or finance and 
one member shall be representative of the general public. The terms of appointed members 
shall be four years, expiring on March 31. However, of the members initially appointed by the 
Senate Rules Committee, one member shall serve until March 31, 1981, and one member shall 
serve until March 31, 1984; of the members initially appointed by the Speaker of the Assembly, 
one member shall serve until March 31, 1982, and one member shall serve until March 31, 
1983. The terms of initially appointed members shall be designated by the appointing authority 
at the time of appointment. Each member shall hold office for the term of has, or her 
appointment and shall continue to serve until a successor shall have been appointed and 
qualified. Any vacancy among the members shall be filled by appointment for the unexpired 
term only. A member of the authority shall be eligible for reappointment. 

“Members of the authority shall serve without compensation, but the authority may 
reimburse its members for necessary expenses incurred in the discharge of their duties.” 
(Emphases added.) 
3Section 1770 sets forth the statutory grounds wherein “[a]n office becomes vacant . . . before the 

expiration of the term,” including such events as the death or resignation of the incumbent, his conviction 
of a felony or his willful failure to discharge the duties of his office for three consecutive months. 

These grounds are not exclusive. For example, acceptance of a second incompatible office will 
constitute a vacating of the first office under common law principles. (See, e.g., People ex rel. Chapman v. 
Rapsey (1940) 16 Cal. 2d 636.) 

4See Ops. Cal. Legis. Counsel. No. 2810 (March 12, 1981) California Health Facilities Authority— 
Public Members. 
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appointed to such position and that, therefore, the initial appointee has not been legally 
removed from office. 

Initially, we note that nowhere in section 15433 has the Legislature stated 
that a physician and surgeon may not be representative of the public. Such conclusion may 
only be made by inference from the fact that, with respect to the appointees of the Senate 
Rules Committee, one member must be a licensed physician and surgeon, or perhaps from 
the fact that physicians work in health facilities. However, when the Legislature desires to 
exclude a member of a particular class or profession from serving as a “public member” it 
appears to specifically so provide.5 Thus, for example, a licensed physician and surgeon 
may not serve as a “public member” on the Board of Medical Quality Assurance, nor may 
a licensed barber serve in such capacity on the Barbers’ Board. 

Furthermore, we are not considering in section 15433 a licensing or 
regulatory board where it would be logical to exclude as “public members” the very 
persons who are being regulated. We are dealing merely with a board which will pass upon 
and make loans to health facilities. Merely because a physician may work in health 
facilities and be somewhat conversant with their mariner of operation does not mean that 
a physician may not represent the interests of the public at large. Physicians as a general 
proposition neither own nor administer health facilities. A layman may be an owner, and 
hospital administrators normally perform the latter function. If physicians are to be 
excluded from the Authority under consideration herein, where does the statute draw the 
line? Are nurses, hospital orderlies, hospital kitchen help and laboratory technicians also 
excluded because they work in hospitals? Since we are primarily dealing with a financing 
agency, does this also mean that anyone who knows anything about financial matters also 
should not be the member who is representative of the public? Are wives of physicians or 
other persons related to physicians or persons in the health care field to be excluded? In 
short, may the public member be only someone who knows nothing about the matters 
which are to come before the Authority? 

We believe our research has disclosed the answer to the general question just 
posed. Several instances have been discovered in various statutes where the Legislature 

5See Business and Professions Code, sections 1602 (Board of Dental Examiners); 2007 (Board of 
Medical Quality Assurance), 2702 (Board of Nurse Examiners); 2842 (Board of Vocational Nurse and 
Psychiatric Technicians Examiners); 2923 (Psychology Examining Committee. Board of Medical Quality 
Assurance); 3011 (Board of Optometry); 4001 (Board of Pharmacy); 4801 (Board of Examiners in 
Veterinary Medicine); 5514 (Board of Architectural Examiners); 5620 (Board of Landscape Architects); 
6013.5 (State Bar); 6501 (Board of Barber Examiners); 6711 (Board of Registration for Professional 
Engineers); 7002 (Contractors State License Board); 7302 (Board of Cosmetology); 7602 (Board of Funeral 
Directors and Embalmers); 8521 (Structural Pest Control Board); 9626 (Cemetery Board). 
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has specifically specified that the “public member” should be someone conversant with the 
area or subject matter to be considered by the particular board. For example, with respect 
to the State Board of Examiners of Nursing Home Administrators, four of the nine board 
members must be actively engaged in the administration of nursing homes, and five 
members “shall represent the general public.” (Bus. & Prof. Code, §§ 3910–3912.) 
Although no board member may be an owner or supervising employee or manager of a 
nursing home or hospital or have a financial interest therein, “[o]ne of the public members 
shall be actively engaged in the practice of medicine, with a demonstrated interest in 
convalescent and chronic care, and one shall be actively engaged as an educator in health 
care administration.” (Bus. & Prof. Code, § 3912, emphasis added.) The analogy between 
this situation and the one being considered in this opinion is remarkable. Another example 
may be found with respect to the Hearing Aid Dispensers Examining Committee where the 
law requires that one of the public members “shall be a licensed physician and surgeon 
specializing in treatment of the diseases of the ear . . . and another public member shall be 
an audiologist.” (Bus. & Prof. Code, § 3320.) 

Accordingly, the foregoing examples demonstrate not only that it does not 
follow that a physician or surgeon may not represent the public on a board because he may 
have some connection with the subject matter the board administers, but they demonstrate 
that in fact a physician and surgeon may better represent the public because of such 
connection and the knowledge he can bring to the board. 

At this point it should be abundantly clear that the question whether a 
physician and surgeon may represent the public on the Authority presents, at its worst, an 
ambiguity with respect to section 15433. This ambiguity is to be resolved in favor of the 
right of an individual to hold office. As stated in Carter v. Com. on Qualifications, etc. 
(1939) 14 Cal. 2d 179, 183: 

“At the outset it should be noted that the right to hold public office, 
either by election or appointment is one of the valuable rights of citizenship. 
Mr. Mecham in his work on Public Officers, section 67, refers to the right to 
hold a public office under our political system as an ‘implied attribute of 
citizenship.’ The exercise of this right should not be declared prohibited or 
curtailed except by plain provisions of law. Ambiguities are to be resolved 
in favor of eligibility to office. (People v. Dorsey, 32 Cal. 296.) The 
petitioner relies on these well-established rules in support of his position.” 

See also, Helena Rubenstein Internat. v. Younger (1977) 71 Cal. App. 3d 406, 418–419; 
compare City of Berkeley v. Jensen (1947) 77 Cal. App. 2d 921, 926; 28 Ops. Cal. Atty. 
Gen. 127, 131 (1956). 
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Finally, evidence of the intent of the Legislature that a physician and surgeon 
is qualified to represent the public on the Authority is to be found in the floor debate on the 
Assembly floor with respect to the 1980 amendment to section 15433, which added the 
two gubernatorial appointees to be representatives of the general public. We are advised 
that the requester herein, Assemblyman Filante, fearful that the Governor would “water 
down” the membership of the Authority so that there would be insufficient physician 
membership on the Authority, was advised by the author of both the original hill and the 
1980 amendment at the time the bill was debated on the Assembly floor “that there was 
already one physician appointed to this agency to serve in the public member slot 
designated for a physician that was to be filled by the Senate Rules Committee . . . [and 
that the author] assured Assemblyman Filante that this was, in fact, the case and stated that 
Assemblyman Filante should vote for this bill because there would, in fact, be two 
physicians represented on the entity [by virtue of the service of the physician already 
appointed by the former Speaker to be representative of the public]. It was on this basis 
that Assemblyman Filante cast his vote in favor of AB 1972.”6 Although the motives or 
understanding of individual legislators who voted in favor of a bill are normally immaterial 
to determine legislative intent, “[a] legislator’s statement is entitled to consideration, 
however, when it is a reiteration of legislative discussion and events leading to the adoption 
of proposed amendments rather than merely an expression of personal opinion.” 
(California Teachers Assn. v. San Diego Community College District (1981) 28 Cal. 3d 
692, 700.) A statement by the requester concerning the foregoing exchange between him 
and the author of the act and AB 1972, which was part of the floor debate, would fall within 
the latter category. It would thus constitute evidence of the understanding of the Assembly 
collectively at the time it voted on AB 1972 that a physician and surgeon could represent 
the public on the Authority. 

For the foregoing reasons, we conclude that a physician and surgeon is 
qualified to be representative of the general public within the meaning of section 15433. 
Accordingly, we are aware of no grounds which would have created a vacancy in that 
position filled by the prior Speaker of the Assembly which would have permitted the 
present Speaker to make his own appointment. Accordingly, we conclude that when the 
prior Speaker had appointed a licensed physician and surgeon to the California Health 
Facilities Authority as his appointee, the succeeding Speaker was not authorized to remove 
and replace such appointee prior to the expiration of the appointee’s term of office.7 

6Letter from the California Medical Association, Division of Government Relations, to this office, 
dated July 31, 1981. This information has been verified by Assemblyman Filante’s office. 

7Because of our conclusion that the original appointment was valid, we need not discuss the issue 
whether, if the opposite were true, the only proper mode of removal would have been through a quo warrants 
action brought by the Attorney General pursuant to section 803 of the Code of Civil Procedure. (See, e.g., 
Barendt v. McCarthy (1911) 160 Cal. 680; compare, e.g., Housing Authority v. City Council (1962) 208 
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