
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 
                                                   

 
 

 
 
 

 
 

 
 

 
 

 

  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 

 
 

 

 
 

  
 
   
 
 
 

_______________________________________________________________________  
 
                                                                                                                                                 
 
  

 
 
   

  

 
 

 
 
   

  
 

    
 

TO BE FILED IN THE OFFICIAL REPORTS 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 
State of California 

GEORGE DEUKMEJIAN 
Attorney General 

: 
OPINION : No. 81-806 

: 
of : NOVEMBER 24, 1981 

: 
GEORGE DEUKMEJIAN : 

Attorney General : 
: 

John T. Murphy : 
Deputy Attorney General : 

: 

THE HONORABLE BRUCE YOUNG, ASSEMBLYMAN, SIXTY-
THIRD DISTRICT, has requested an opinion on the following question: 

May a city regulate swap meets of personal property, as defined in Business 
and Professions Code section 21161, by measures in addition to land use and zoning 
regulations such as ordinances requiring permits or placing conditions on the conduct of 
swap meets? 

CONCLUSION 

A city may regulate swap meets of personal property, as defined in Business 
and Professions Code section 21161, by measures in addition to land use and zoning 
regulations, such as ordinances requiring permits or placing conditions on the conduct of 
swap meets, except that it may not supersede, supplant or supplement the reporting 
requirements of Business and Professions Code sections 21660–21667. 
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ANALYSIS 

In 1978, the Legislature enacted Business and Professions Code1 sections 
21660–21667 (Stats. 1978. ch. 1117, § 1, pp. 3418–3421, amended by Stats. 1980, ch. 
1163, § 1, pp. 724–726) on the subject of “swap meets.”2 The legislative intent and the 
extent of intended regulation were specified in section 21660 which provides, in part, as 
follows: 

“It is the intent of the Legislature in enacting this article to require the 
statewide reporting of personal property exchanged, sold or offered for sale 
or exchange at ‘swap meets’ in a uniform manner designed to permit the 
correlation of such reports with other reports of law enforcement agencies in 
order to assist in tracing and recovering stolen property and with the State 
Board of Equalization to detect possible sales tax evasion. 

1Unless otherwise indicated, all further statutory references will be to the Business and Professions 
Code. 

2Section 21661 provides definitions of terms used in the statutes: 
“As used in this article: 
(a) ‘Swap meet’ means any event: 
(1) At which two or more persons offer personal property for sale or exchange; and 

(2) At which a fee is charged for the privilege of offering or displaying personal 
property for sale or exchange; or 

(3) At which a fee is charged to prospective buyers for admission to the area where 
personal property is offered or displayed for sale or exchange; or 

(4) Regardless of the number of persons offering or displaying personal property or the 
absence of fees, at which used personal property is offered or displayed for sale or exchange 
if such event is held more than six times in any 12–month period. 
(b) ‘Swap meet operator’ means any person, partnership, organization or corporation which 

controls, manages, conducts or otherwise administers a swap meet. 
(c) ‘Vendor’ means any person, partnership, organization or corporation who exchanges, 

sells, or offers for sale or exchange any personal property at a swap meet. 
(d) ‘Personal property’ means: 

(1) All serialized items of merchandise. 
(2) All personal property commonly sold at swap meets which statistically is found 

through crime reports to the Attorney General to constitute a significant class of stolen 
goods. A list of such personal property shall be supplied by the Attorney General to all 
local law enforcement agencies. Such lists shall be reviewed periodically by the Attorney 
General to insure that it addresses current problems with stolen goods.” 
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“This article shall apply to swap meet operators and vendors, as 
defined herein, unless the personal property or the transaction is specifically 
exempt herein and shall not be superseded or supplanted by any provisions 
or ordinances or charters of any city, county, or city and county, nor 
supplemented by any such ordinances or charters or provisions. Nothing 
herein contained shall be deemed to affect the land use and zoning regulatory 
power of a local agency, nor be construed to require any local agency to 
permit swap meets where such local land use or zoning regulations prohibit 
such operations. 

Generally, the legislative scheme requires a swap meet vendor to prepare a 
written report on certain personal property, particularly serialized merchandise, offered or 
displayed for sale (sections 21661 and 21663). The swap meet operator collects the reports 
from each vendor and submits the reports to the appropriate local police agency; the local 
police agency, in turn, transmits them to the California Department of Justice upon request 
and also makes them available to the State Board of Equalization (section 21664). The 
operators and vendors retain copies which are subject to inspection by certain peace 
officers and representatives of the State Board of Equalization (section 21665). 

A vendor must provide a purchaser upon request with a written receipt disclosing the 
vendor’s name and address when the selling price exceeds fifteen dollars; the operator must 
give the vendor written advance notice of the kinds of property which may not be offered 
for sale or exchange at the swap meet and the vendor must refrain from offering or 
displaying such property (section 21666). 

As we have seen (section 21660, supra), nothing in these statutes was 
intended to affect the land use and zoning regulatory power of a local agency, nor to be 
construed to require such agency to permit swap meets where such regulations prohibit 
them. 

We are asked whether or not a city may require a permit, or may impose other 
conditions not relating to land use and zoning upon the conduct of a swap meet. The type 
of permit referred to in the first part of the question is a local permit to engage in a business, 
such as those permits required by Chapter X of the Los Angeles Municipal Code (LAMC).3 

Specifically, we have been directed, as examples, to LAMC, Chapter X, Article 3, Division 

3Such permit is a license to engage in a certain activity, subjecting the licensee to specified conditions. 
Usually the payment of a fee is required before a license is granted. Also, the licensee may have to establish 
his or her qualifications to engage in the trade or business (9 McQuillin, Municipal Corporations, §§ 2601 
et seq. (3d ed. 1950)). 
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9, sections 103.309–103.311 which require permits from the Board of Police 
Commissioners to engage in the secondhand sales trade, such as secondhand auto parts 
dealer, secondhand book dealer and secondhand dealer-jewelry. 

At the outset we note the narrow purpose and scope of the state “swap meet” 
legislation. The purpose of the statutes is to establish a uniform, statewide reporting system 
to locate stolen property and sales tax evasions. The purpose is accomplished by directing 
vendors to disclose specific information to law enforcement, by allowing operators to limit 
the types of merchandise sold and by requiring vendors to furnish their names and 
addresses to customers on sales exceeding fifteen dollars.4 The Legislature’s expression 
that there be no local regulation on these particular subjects is found in section 21660 

“This article shall apply to swap meet operators and vendors, as 
defined herein, unless the personal property or the transaction is specifically 
exempt herein and shall not be superseded or supplanted by any provisions 
or ordinances or charters of any city, county, or city and county, nor 
supplemented by any such ordinances or charters or provisions. Nothing 
herein contained shall be deemed to affect the land use and zoning regulatory 
power of a local agency, nor be construed to require any local agency to 
permit swap meets where such local land use or zoning regulations prohibit 
such operations.” (Emphasis added). 

This language is an express and unambiguous preclusion of local regulation on the subject 
of reporting property offered for sale and exchange at swap meets. State occupation of a 
field of law is determined by the express statutory language or by implication when the 
statute’s scope and purpose disclose an intent to totally exclude local control. (Lancaster 
v. Municipal Court (1972) 6 Cal. 3d 805, 808; Younger v. Berkeley City Council (1975) 45 
Cal. App. 3d 825, 830.) Accordingly, we conclude that insofar as the subject of written 
reporting for law enforcement purposes of items offered for sale and exchange at swap 
meets is concerned, this field of legislation is preempted by sections 2 1660–21667 and 
local agencies lack power to legislate in this field. Any ordinance purporting to regulate 
such field would be void. 

A question remaining to be answered is whether or not the state has occupied 
the entire field of law relating to swap meets thereby voiding all local legislation on the 
subject. We conclude that the state has not preempted the subject in its entirety 

4This latter provision, section 21666(a), would allow a customer to identify the person selling stolen 
property and then report this to the police. This might be personal property of a type not required to be 
reported by section 21663. 
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Article XI, section 7, of the California Constitution provides that “[a] county 
or city may make and enforce within its limits all local, police, sanitary, and other 
ordinances and regulations not in conflict with general law.” Also, Government Code 
section 37100 provides that “[t]he legislative body [of a city] may pass ordinances not in 
conflict with the constitution and laws of the State or the United States.” These provisions 
are applicable to general law cities and to charter cities. However, as to charter cities, 
California Constitution, article XI, section 5(a), confers an additional power to “make and 
enforce all ordinances and regulations in respect to municipal affairs” without being 
restricted by general state law (Birkenfeld v. City of Berkeley (1976) 17 Cal. 3d 129, 141; 
Harmon v. City and County of San Francisco (1972) 7 Cal. 3d 150, 161; Bishop v. City of 
San Jose (1969) 1 Cal. 3d 56, 61–63.) Consequently, cities may enact laws not in conflict 
with general state law except, as to charter cities, a conflict is permitted if the law relates 
to a municipal affair and the state has not occupied the field. (See Sonoma County 
Organization of Public Employees v. County of Sonoma (1979) 23 Cal. 3d 296, 315–316.) 

As stated in Lancaster v. Municipal Court (1972) 6 Cal. 3d 805, 807–808: 

“It is settled that a local municipal ordinance is invalid if it attempts 
to impose additional requirements in a field that is preempted by general law. 
(In re Lane, 58 Cal. 2d 99, 102 [22 Cal. Rptr. 857, 372 P.2d 897]; Abbott v. 
City of Los Angeles, 53 Cal. 2d 674, 681 [3 Cal. Rptr. 158, 349 P.2d 974, 82 
A.L.R. 2d 385]; Agnew v. City of Los Angeles, 51 Cal. 2d 1, 5 [330 P.2d 
385].) Local legislation in conflict with general law is void. Conflicts exist if 
the ordinance duplicates (Chavez v. Sargent. 52 Cal. 2d 162, 176 [339 p. 2d 
801]; In re Portnoy, 21 Cal. 2d 237, 240 [131 P.2d 1]; Pipoly v. Benson, 20 
Cal. 2d 366, 370 [125 P.2d 482, 147 A.L.R. 515]), contradicts (Ex parte 
Daniels, 183 Cal. 636, 642–645 [192 P. 442, 21 A.L.R. 1172]), or enters an 
area fully occupied by general law, either expressly or by legislative 
implication (In re Lane, supra, 58 Cal. 2d 99, 102; Abbott v. City of Los 
Angeles, supra, 53 Cal. 2d 674, 682–688; Chavez v. Sargent, supra, 52 Cal. 
2d 162, 176–178). If the subject matter or field of the legislation has been 
fully occupied by the state, there is no room for supplementary or 
complementary local legislation, even if the subject were otherwise one 
properly characterized as a ‘municipal affair.’ (In re Hubbard, 62 Cal. 2d 
119, 125 [41 Cal. Rptr. 393, 396 P.2d 809]; In re Zorn, 59 Cal. 2d 650 [30 
Cal. Rptr. 811, 381 P.2d 635]; In re Lane, supra, 58 Cal. 2d 99; Abbott v. 
City of Los Angeles, supra, 53 Cal. 2d 674.)” 

Our concern is not with an ordinance which would duplicate, contradict or 
expand upon the provisions of sections 21660–21667. We focus upon the local interest in 
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requiring swap meet operators and/or vendors to obtain business licenses and in imposing 
other conditions not relating to stolen property, sales tax, land use and zoning. 

The tests for determining whether or not the Legislature has occupied a 
particular field are found in Galvan v. Superior Court (1969) 70 Cal. 2d 851, 859–860 and 
other authorities: (1) has the subject matter been so fully and completely covered by general 
law as to clearly indicate that it has become exclusively a matter of state concern? (2) 
though the subject matter has been only partially covered by state law, is the state law 
couched in such terms as to indicate clearly that a paramount state concern will not tolerate 
further or additional local action? and (3) though the subject matter has been only partially 
covered by state law, is the subject of such a nature that the adverse effects of a local 
ordinance on the transient citizens of the state outweigh the possible benefit to the 
municipality? 

Turning to Galvan’s first test, an examination of sections 21660–21667 does 
not disclose a comprehensive or detailed plan to regulate swap meets. Rather, as we have 
seen, the legislative scheme is limited to the reporting to police authorities of particular 
information relating to vendors and their merchandise and to ancillary matters of written 
receipts to purchasers and written notice of items barred from sale at the swap meet. Other 
possible matters for regulation, such as fees, number and size of meets and duration, health 
and safety, traffic control, are not part of this general law. We find that sections 21660– 
21667 do not so fully and completely cover the matter of swap meets so as to indicate a 
statewide and exclusive concern about their operation. Indeed, the Legislature has 
expressly indicated a contrary intent in section 21660 by specifying that the legislation 
would not affect local land use and zoning regulatory power. 

As to Galvan’s second test, the Legislature, in section 21660, has stated its 
concern only on the tracing and recovery of stolen property and the detecting of possible 
sales tax evasions. Other matters relating to swap meets ordinarily subject to local police 
power are not touched upon. 

Finally, on the third Galvan test, local regulation requiring permits and/or 
imposing additional conditions beyond those specified in sections 21660–21667 would not 
seriously interfere with the movement of citizens in this state. We view a swap meet as 
being essentially a local marketplace. It is either a one-time event or an event conducted 
periodically or regularly at a fixed site, usually out-of-doors. Since swap meets are 
primarily a local attraction, we do not believe that local regulation would impose an adverse 
burden upon the transient citizens of the state which would outweigh local benefits. 
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We conclude, therefore, that a city may require a permit, or impose other 
conditions in addition to land use and zoning regulations upon the conduct of swap meets, 
except that it may not supersede, supplant or supplement the reporting requirements of 
Business and Professions Code sections 21660–21667. 

***** 
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