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TO BE PUBLISHED IN THE OFFICIAL REPORTS 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 
State of California 

GEORGE DEUKMEJIAN 
Attorney General 

: 
OPINION : No. 82-104 

: 
of : MAY 20, 1982 

: 
GEORGE DEUKMEJIAN : 

Attorney General : 
: 

Victor D. Sonenberg : 
Deputy Attorney General : 

: 

THE HONORABLE JOHN GARAMENDI, MEMBER OF THE 
CALIFORNIA SENATE, has requested an opinion on the following questions: 

1. Does a school district have the authority to enter into an exclusive 
contract with a professional photographer to provide the photographs for a school 
yearbook? 

2. In return for the award of such an exclusive contract, may a school 
district require the photographer to give a rebate or make contributions of services or 
supplies to the school district? 

CONCLUSIONS 

1. A school district has the authority to enter into an exclusive contract 
with a professional photographer to provide the photographs for a school yearbook. 
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2. In return for the award of such an exclusive contract, a school district 
may require the photographer to give a rebate or make contributions of services or supplies 
to the school district. 

ANALYSIS 

In connection with the present question concerning the extent of a school 
district's contracting authority, we are informed that school officials will often arrange to 
have the photographic work for a student yearbook performed by a professional 
photographer pursuant to an agreement whereby the photographer is given the exclusive 
right to take the photographs of students that will be used in the yearbook.  In return for 
this exclusive right, the photographer furnishes the photographs to the yearbook without 
charge to the school district or to the students being photographed.  The photographer also 
furnishes to the school without charge various supplies related to the process of placing the 
photographs in the yearbook.  In addition, or as an alternative, he may make a cash payment 
to the school.  The value to the photographer of the exclusive right is the enhanced 
opportunity to sell individual graduation pictures to the senior students who are being 
photographed for the yearbook.1 This arrangement is nothing more nor less than a simple 
contract in which the photographer receives a valuable right to provide all the graduates' 
photographs to be used in the yearbook in consideration for agreed services and cash 
payments to the school.  The yearbook may be an activity directly administered by school 
district personnel, or it may be a project of the school's student body association.  At any 
rate, we assume that the contract in question is between the photographer and the school 
district.2 The questions that we are asked to resolve arising from such a contract are 
whether an exclusive contract is authorized and whether in such circumstances the 
photographer can be required to make a cash payment or furnish without charge 
photographic services and related supplies to the school district.3 

1 The information furnished to us does not indicate that such exclusive arrangements in any 
way obligate the student to purchase his personal graduation pictures from the yearbook 
photographer, and we assume for purposes of this opinion that the students are under no such 
obligation. 

2 See Education Code section 48930 which, while authorizing students to form student body 
associations, subjects such associations to the school district's control and regulation; and see 
Lehmuth v. Long Beach Unified Sch. Dist. (1960) 53 Cal.2d 544 where the Supreme Court noted 
that "the student body, though a separate entity in one sense, was subject to . . . [school district 
personnel] supervision." (Id., at p. 552.) 

3 Generally speaking, it is illegal for a public official to accept a gratuity for the performance 
of official acts.  (Pen. Code, § 70; see also Pen. Code, §§ 7(6), 68; and Ed. Code, §§ 35230, 60072.) 
We thus assume that the transaction in question contemplates cash, supplies and services being 
furnished to a school district and not anything of value being furnished to individual school 
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At the outset these questions require a consideration of the range of a school 
district's authority in general. Until recently the scope of such authority was limited by the 
proposition that a school district had only those powers that were conferred by a specific 
statutory grant.  (Elder v. Anderson (1962) 205 Cal.App.2d 326, 333; Grasko v. Los 
Angeles City Board of Education (1973) 31 Cal.App.3d 290, 301.)  However, in 1972 an 
amendment to section 14 of article IX of the State Constitution was enacted which 
empowered the Legislature to: 

". . . authorize the governing boards of all school districts to initiate 
and carry on any programs, activities, or to otherwise act in any manner 
which is not in conflict with the laws and purposes for which school districts 
are established." 

This provision was implemented by the Legislature with the enactment in 1976 of section 
35160 of the Education Code4 which provides: 

"On and after January 1, 1976, the governing board of any school 
district may initiate and carry on any program, activity, or may otherwise act 
in any manner which is not in conflict with or inconsistent with, or preempted 
by, any law and which is not in conflict with the purposes for which school 
districts are established."  (See also § 72233 conferring the same authority 
upon community college districts.) 

Thus, so long as a particular action of a school district is consistent with 
school district purposes and is not in conflict with any law, it is not necessary to find 
authority of such action in a specific statute.  (60 Ops.Cal.Atty.Gen. 184, 186 (1977); 
accord, 63 Ops.Cal.Atty.Gen. 851, 852-853 (1980); 60 Ops.Cal.Atty.Gen. 177, 178-179, 
180 (1977); see also 60 Ops.Cal.Atty.Gen. 353, 353-354 (1977) and 61 Ops.Cal.Atty.Gen. 
75, 75-76 (1978) concerning a similar expansion of the authority of community college 
districts.) 

As to whether the contract in question here is consistent with school district 
purposes, it would appear that the rituals and ceremonies associated with the event of 
graduation are undoubted components of the educational functions of a school district, and 
that such rituals and ceremonies traditionally find embodiment in the form of a yearbook. 
Furthermore, the process of producing a yearbook ordinarily affords students valuable 

officials for their personal gain.  We also assume that the term "rebate" as used in the opinion 
request has reference to a cash payment, as opposed to supplies and services, being provided to 
the school district. 

4 Hereafter all section references are to the Education Code unless otherwise indicated. 
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training in journalism and English.  (See 12 Ops.Cal.Atty.Gen. 53 (1948).) Accordingly, 
actions directed toward the production of a graduation yearbook would be an action 
consistent with and "not in conflict with the purposes for which school districts are 
established."  (§ 35160.)  Nor are we aware of any law that precludes a school district from 
making contracts for the acquisition of services and supplies for yearbooks.  Therefore, as 
a general proposition, a school board would have the authority pursuant to section 35160 
to enter into a contract related to producing a yearbook.5 The question we reach here, 
however, is whether the particular terms of the contract under consideration are in conflict 
with any law. 

The first question arising from such terms is whether a district can contract 
for photographic services and supplies exclusively with one provider.  As to this question, 
we note initially that dealing exclusively with one provider for the acquisition of a given 
set of services or supplies is, in effect, expressly contemplated by the general statute 
governing school district contracts for supplies and services.  This statute requires that such 
contracts be awarded to the "lowest responsible bidder."  (§ 39640; see also § 40000 
concerning the purchase of "standard school supplies" from the "lowest responsible 
bidder.")  But even assuming that the contract in question does not come within the 
competitive bidding statute because it does not involve district expenditures of the 
specified dollar amounts,6 there is no inherent principle of law requiring a district to 
fragment a single procurement transaction among a number of providers as opposed to 
dealing with a single provider.  The authority of a school district to make an exclusive 
contract was recognized in 13 Ops.Cal.Atty.Gen. 97 (1949) where this office concluded 
that a school district could grant exclusive rights to a broadcasting company to broadcast 
high school football games. 

The achievement of uniformity in quality and appearance of the pictures 
contained in a yearbook is an appropriate objective.  Thus a school district could reasonably 
conclude that quality standards could more effectively be controlled and confusion could 
be minimized if the producers of the yearbook dealt exclusively with a single photographer, 

5 See section 39656 authorizing the school board to delegate its power to contract to "its district 
superintendent, or to such persons as he may designate . . . ." 

6 This statute applies to the letting of contracts which involve expenditures of "more than . . . 
$12,000 . . . for work to be done or more than . . . $16,000 . . . for materials or supplies to be 
furnished, sold, or leased to the district . . . ."  (§ 39640.) 

In this opinion, while we assume that all bidding requirements are complied with, we do not 
pass upon the question of whether the competitive bidding statute is applicable to transactions of 
the type under consideration here which do not involve an expenditure of district funds. (See 
California School Emp. Assn. v. Sequoia etc. School Dist. (1969) 272 Cal.App.2d 98, 101, 110 fn. 
9.) 
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rather than being required to accept work from a number of different sources. (See People 
v. Shepherd (1977) 74 Cal.App.3d 334, 338, holding that a city could limit selling activities 
on its stadium grounds to preauthorized commercial vendors as a means of maintaining 
control over the methods of such activities and to avoid annoyance and inconvenience to 
the public using such grounds.)  It is therefore our opinion that where a school district 
reasonably concludes that dealing with a single photographer is in the best interests of the 
district, it may enter into an exclusive contract with such photographer. 

The other question arising from the school district's contract with the 
photographer is whether, in return for granting him an exclusive status, the school district 
can require the photographer to furnish to it a cash payment or services and supplies.  In 
essence, such a transaction is nothing more than a simple contract:  The school district 
contract provides the photographer with an advantageous opportunity to sell graduation 
pictures, and in exchange the school district receives photographic services and supplies 
and possibly a cash payment.   It is generally recognized that exclusive commercial 
opportunities received by a business enterprise from a public agency ordinarily constitute 
a valuable interest.  (See 13 Ops.Cal.Atty.Gen. 97, supra, at p. 98; 12 McQuillin, Municipal 
Corporations (3d ed. 1970 rev.) § 34.01, p. 7; id., § 34.31, p. 86.)  It is thus appropriate that 
in return for its granting a valuable interest the agency should require that something of 
value be granted to it in return.  (See id., § 34.01, p. 7.) Accordingly, as a matter of 
principle, it would appear that a school district could require a photographer to furnish 
some valuable consideration to the district in return for the exclusive right to take the 
pictures for the yearbook.  Often consideration consists of the payment of money.  The 
only issue here is whether such consideration may be in the form of something of value 
other than money. Pertinent to this issue is the decision in Mansfield v. District etc. Assoc. 
(1908) 154 Cal. 145.  In that case the Supreme Court held that a district agricultural 
association was not confined to selling its property for money but could transfer such 
property in return for legal services.  In quoting from a United States Supreme Court 
decision the Court declared:  ". . . 'If they possess the power to sell for money, we are 
pointed to no express provision of law that restricts them from selling for money's worth. . 
. ."  (Id., at p. 149.) 

In the present situation we are likewise aware of no law which restricts a 
school district from requiring the furnishing of services and supplies rather than money in 
return for its grant of a valuable right.  Thus in view of section 35160 empowering a school 
district to take any action not inconsistent with law or with the purposes for which school 
districts are established, we conclude that a school district may enter into a contract with a 
photographer which awards him the exclusive right to take the yearbook photographs and 
which in turn requires him to make a cash payment or furnish to the district without charge 
photographic services and supplies. 

***** 
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