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TO BE PUBLISHED IN THE OFFICIAL REPORTS 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 
State of California 

GEORGE DEUKMEJIAN 
Attorney General 

: 
OPINION : No. 82-205 

: 
of : DECEMBER 30, 1982 

: 
GEORGE DEUKMEJIAN : 

Attorney General : 
: 

John T. Murphy : 
Deputy Attorney General : 

: 

THE HONORABLE JOHN T. DOOLITTLE, MEMBER OF THE 
CALIFORNIA SENATE, has requested an opinion on the following question: 

May local peace officers wear their official uniforms while privately 
employed? 

CONCLUSION 

Local peace officers may not wear their official uniforms while privately 
employed as private investigators, private patrol operators or repossessors.  In other private 
employment situations, the official uniform may be worn only if wearing it involves no 
conflict of interests, unlawful misrepresentations or other violations of law. 
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ANALYSIS 

Local peace officers, such as members of a police or a sheriff's department, 
are usually required to wear official uniforms when performing their law enforcement 
duties.  Often these uniforms are distinctive in styles, colors and insignia. We are asked 
whether or not local peace officers may wear such official uniforms while they are privately 
employed.1 

We must examine statutes and court rulings to determine whether or not any 
specific prohibitions exist to the wearing of official peace officer uniforms in private 
employment situations. 

If the employment is that of a private investigator or private patrol operator, 
a license is required by the Private Investigator Act. (Bus. & Prof. Code, §§ 7512-7590.) 
Section 7538 of that act prohibits certain activities by those engaged in such occupations 
including: 

1 Since the question presented concerns private employment this opinion does not address what 
might be termed secondary public employment, i.e., work by a peace officer for another public 
entity during times he or she is not on duty with the public agency which employs him or her as a 
peace officer. As to secondary public employment we note that chapter 1300, Statutes of 1982, has 
added the following provision to Penal Code section 70 which proscribes receipt of funds by public 
officers for the performance of official acts: 

"Nothing contained in this section shall preclude a peace officer, as defined in 
Chapter 4.5 (commencing with Section 830) of Title 3 of Part 2, from engaging in or 
being employed in, casual or part-time employment as a private security guard or 
patrolman for a public entity while off duty from his or her principal employment and 
outside his or her regular employment as a peace officer of a state or local agency, and 
exercising the powers of a peace officer concurrently with such employment, provided 
that such peace officer is in a police uniform and subject to reasonable rules and 
regulations of the agency for which he or she is a peace officer and within the provisions 
of subdivisions (l) and (m) of Section 7522 of the Business and Professions Code. 
Notwithstanding the above provisions, any and all civil and criminal liability arising 
out of the secondary employment of any peace officer shall be borne by such officer's 
secondary employer.  It is the intent of the Legislature by this paragraph to abrogate 
the holdings in People v. Corey, 21 Cal.3d 738, and Cervantez v. J.C. Penny Co., 24 
Cal.3d 579, to reinstate prior judicial interpretations of this section as they relate to 
criminal sanctions for assault on peace officers who are employed, on a part-time or 
casual basis, by a public entity, while wearing a police uniform as private security 
guards or patrolmen, and to allow the exercise of peace officer powers concurrently 
with such employment."  (Emphasis added.) 
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"(e) No licensee, or officer, director, partner, manager, or employee 
of a licensee shall use a title or wear a uniform, or use an insignia, or use an 
identification card, or make any statement with the intent to give an 
impression that he is connected in any way with the federal government, a 
state government, or any political subdivision of a state government." 
(Emphasis added.) 

In 1979 the Legislature added section 7522(l) (Stats. 1979, ch. 411, § 1, p. 
1504) which provided that the act, and consequently section 7538(e) thereof, did not apply 
to 

"[a] peace officer of this state or a political subdivision thereof while 
such peace officer is employed by a private employer to engage in off-duty 
employment in accordance with the provisions of section 11262 of the 
Government Code." 

However, section 7522(l) was amended in 1980 (Stats. 1980, ch. 1340, § 1, p. 4718) to 
include this qualification: 

"However, nothing herein shall exempt such peace officer who 
contracts for his or her services or the services of others as a private 
investigator or private patrol operator." 

Private investigators are defined in Business and Professions Code section 7521(a) to 
include persons, other than insurance adjusters, who conduct certain investigations for 
consideration; private patrol operators are defined in Business and Professions Code 
section 7521(b) to include watchmen, guards, patrolmen and others employed to protect 
persons or property.  Accordingly, when a peace officer accepts work in a private capacity 
as a private investigator or a private patrol operator he or she is subject to the Private 
Investigator Act and, under section 7538(e), may not wear his or her peace officer uniform 
when performing such work. 

Legislative intent is determined by looking first to the language used, giving 
words their ordinary and common meaning. (Moyer v. Workmen's Comp. Appeals Board 
(1973) 10 Cal.3d 222, 230.)  It is our view that the plain meaning of section 7522(l) is to 
exempt peace officers from the strictures of the Private Investigator Act only when the 
private employment is other than that of a private investigator or a private patrol operator. 

2 Government Code section 1126 prohibits a local public officer or employee from engaging 
in inconsistent or incompatible employment.  This section will be discussed subsequently. 
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This meaning is consistent with other provisions of the Private Investigator 
Act.  Section 7514.3 provides that a "city, county, or city and county may regulate the 
uniforms and insignias worn by uniformed employees of a private patrol operator and 
vehicles used by a private patrol operator to make the uniforms and vehicles clearly 
distinguishable from the uniforms worn by, and the vehicles used by, local regular law 
enforcement officers."  This indicates a legislative intent that uniformed private patrol 
operators not be confused with uniformed peace officers. 

In section 7522(m) the Legislature has provided that a retired peace officer 
is not subject to the Private Investigator Act when privately employed if such employment 
is approved by the chief law enforcement officer of the jurisdiction where the employment 
takes place and if the retired officer is "in a uniform of a public law enforcement agency," 
has registered with the Bureau of Collection and Investigative Services and has met 
established training requirements for security personnel.  This provision was enacted at the 
same time section 7522(l) was last amended. (Stats. 1980, ch. 1340, § 1, p. 4718.) 
However, consistent with section 7522(l), a retired officer is not exempt from the 
provisions of the act if he "contracts for his or her services or the services of others as a 
private investigator or private patrol operator."  Consequently, retired peace officers may 
not wear official uniforms when working as private investigators or private patrol 
operators. 

Peace officers employed as repossessors are also prohibited from wearing 
their official uniforms.  The Repossessors Act, enacted in 1981, has special provisions 
regulating repossessors.  (Bus. & Prof. Code, §§ 7500-7511.) Section 7508.3(a) of that act 
prohibits: 

"The false representation or implication that the individual is vouched 
for, bonded by, or affiliated with the United States or with any state, county, 
city, or city and county, including the use of any badge, uniform, or facsimile 
thereof."  (Emphasis added.) 

Other statutes place restrictions upon peace officers wearing their uniforms 
while involved in private activities, for compensation or otherwise.  Under Penal Code 
section 12590 the uniform may not be worn when the peace officer is engaged in picketing 
or other informational activities in a public place relating to a concerted refusal to work. 
Moreover, Government Code section 3206 prohibits an officer or employee of a local 
agency from participation in "political activities of any kind" while in uniform. (See also 
Gov. Code, § 3302(a).) 

When a peace officer is engaged in his or her off-duty employment, the 
actions of such officer within the scope of that employment are those of a private person 
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and not of a public officer or employee.  We discussed this distinction in 62 
Ops.Cal.Atty.Gen. 626, 630 (1979) where we determined that members of the Wildlife 
Protection Branch of the Department of Fish and Game retain their peace officer authority 
during their off-duty hours "except at such times as they are acting within the course and 
scope of some private employment for compensation." Our analysis was as follows: 

"The Supreme Court has carved out an exception to the Derby case 
[People v. Derby (1960) 177 Cal.App.2d 626] rule that a peace officer may 
exercise his peace officer authority to apprehend criminals at all times. In 
People v. Corey (1978) 21 Cal.3d 738, the court held that the enhanced 
punishment provision for battery of a peace officer engaged in the 
performance of his duties does not apply to peace officers who are assaulted 
within the course and scope of their private employment as security guards. 
The court then stated, 'We do not suggest that a peace officer's official duties 
necessarily cease at the end of his normal working hours [citing the Derby 
case], where there are no private contractual duties of the nature involved 
herein.' Similarly in Cervantez v. J. C. Penney Co. (1979) 24 Cal.3d 579, the 
court held that in making an arrest for shoplifting while working as a private 
security guard for Penneys during his off-duty hours as city police officer he 
was performing private rather than official duties.  The court observed at 
page 588, 'It is thus the fact of private employment which operates to prevent 
a peace officer from acting in what would otherwise be his official capacity.' 
The court then reiterated its statement in the Corey case quoted above. The 
court explained that the determinative rationale for its exception to the Derby 
rule was Penal Code section 70 which makes it unlawful for any public 
employee or officer to receive any "emolument, gratuity or reward, or 
promise thereof . . . for doing an official act.'  Since he is forbidden from 
receiving private payment for the performance of his official duties, the court 
concluded the officer must have been performing private rather than official 
duties while acting within the course and scope of his private employment as 
a security guard during his off-duty hours.  (Id., p. 588)" 

Since the officer wearing the public agency uniform in off-duty employment 
is performing private services, he or she must not unlawfully represent himself or herself 
as a public officer in violation of Penal Code sections 146a or 538d. 

Penal Code section 146a provides: 

"Any person who falsely represents himself to be a public officer, or 
investigator, inspector, deputy or clerk in any state department and in such 
assumed character arrests or detains or threatens to arrest or detain, or 
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otherwise intimidates any person or searches the person, building, or other 
property of any person, or obtains money, or property, or other thing of value, 
shall be deemed guilty of a misdemeanor and upon conviction thereof shall 
be punished by imprisonment in the county jail not exceeding six months, or 
by a fine not exceeding two thousand five hundred dollars ($2,500), or by 
both." 

Similarly, Penal Code section 538d states: 

"Any person other than one who by law is given the authority of a 
peace officer, who willfully wears, exhibits, or uses the authorized badge, 
insigne, emblem, device, label, certificate, card, or writing, of a peace officer, 
with the intent of fraudulently personating a peace officer, or of fraudulently 
inducing the belief that he is a peace officer, is guilty of a misdemeanor. 

"Any person who willfully wears, exhibits, or uses, or who willfully 
makes, sells, loans, gives, or transfers to another, any badge, insigne, 
emblem, device, or any label, certificate, card, or writing, which falsely 
purports to be authorized for the use of one who by law is given the authority 
of a peace officer, or which so resembles the authorized badge, insigne, 
emblem, device, label, certificate, card, or writing of a peace officer as would 
deceive an ordinary reasonable person into believing that it is authorized for 
the use of one who by law is given the authority of a peace officer, is guilty 
of a misdemeanor." 

Consequently, the uniformed officer when employed off-duty must make it 
clear to those subject to his or her actions that he or she is acting in a private rather than a 
public capacity.  (See In re Deborah C. (1981) 30 Cal.3d 125, 130-134; People v. Zelinski 
(1979) 24 Cal.3d 357, 366-368.) 

Must local peace officers be authorized by their employing agencies and local governments 
to wear official uniforms in private employment situations when not otherwise forbidden 
from doing so by law? We conclude that they must have appropriate authorization and 
approval under Government Code sections 1126 and 1127. 

Government Code section 1126 provides in part as follows: 
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"(a) Except as provided in Section 1128, a local agency3 officer or 
employee shall not engage in any employment, activity, or enterprise for 
compensation which is inconsistent, incompatible, in conflict with, or 
inimical to his or her duties as a local agency officer or employee or with the 
duties, functions, or responsibilities of his or her appointing power or the 
agency by which he or she is employed.  Such officer or employee shall not 
perform any work, service, or counsel for compensation outside of his or her 
local agency employment where any part of his or her efforts will be subject 
to approval by any other officer, employee, board, or commission of his or 
her employing body, unless otherwise approved in the manner prescribed by 
subdivision (b). 

"(b) Each appointing power may determine, subject to approval of the 
local agency, and consistent with the provision of Section 1128 where 
applicable, those outside activities which, for employees under its 
jurisdiction, are inconsistent with, incompatible to, or in conflict with their 
duties as local agency officers or employees.  An employee's outside 
employment, activity, or enterprise may be prohibited if it: (1) involves the 
use for private gain or advantage of his or her local agency time, facilities, 
equipment and supplies; or the badge, uniform, prestige, or influence of his 
or her local agency office or employment . . . ." (Emphasis added.) 

Consequently, the private employment of a local peace officer may be prohibited if the 
employing agency and the local government determines that such employment involves 
the use of the official uniform.  The question, however, is whether or not that agency and 
government, having considered a possible conflict of interests regarding the private use of 
the uniform and finding none, may allow that officer to wear the uniform in private 
employment when no other law prohibits such use. 

Government Code section 1126, as interpreted in Mazzola v. City and County 
of San Francisco (1980) 112 Cal.App.3d 141, 153, prohibits incompatible employment 
"'unless otherwise approved in the manner prescribed by subdivision (b).'"  Subdivision 
(b) of section 1126, as we have seen, provides that "[e]ach appointing power may 
determine, subject to approval of the local agency, those outside activities which, for 
employees . . . are inconsistent with, incompatible to, or in conflict with their duties as local 
agency officers or employees." Using the procedure of section 1126, a peace officer's 
employer and local government might properly conclude in particular circumstances that 

3 A local agency is defined as "a county, city, city and county, political subdivision, district, or 
municipal corporation." (Gov. Code, § 1125.) 
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the wearing of the uniform by the officer in private employment would be compatible with 
the officer's public employment. 

We observe that the law does not prohibit peace officers from undertaking 
private employment related to and compatible with their public duties.  Indeed, 
Government Code section 1127 provides: 

"It is not the intent of this article [incompatible activities] to prevent 
the employment by private business of a public employee, such as a peace 
officer, fireman, forestry service employee, among other public employees, 
who is off duty to do work related to and compatible with his regular 
employment, or past employment, provided the person or persons to be 
employed have the approval of their agency supervisor and are certified as 
qualified by the appropriate agency." 

Accordingly, we conclude that local peace officers may not wear their 
official uniforms while privately employed as private investigators, private patrol operators 
or repossessors.  In other private employment situations, the official uniform may be worn 
only if wearing it involves no conflict of interests, unlawful misrepresentations or other 
violations of law. 

***** 
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