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TO BE PUBLISHED IN THE OFFICIAL REPORTS 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 
State of California 

JOHN K. VAN DE KAMP 
Attorney General 

: 
OPINION : No. 83-1203 

: 
of : APRIL 10, 1984 

: 
JOHN K. VAN DE KAMP : 

Attorney General : 
: 

CLAYTON P. ROCHE : 
Deputy Attorney General : 

: 

THE HONORABLE H. L. RICHARDSON, MEMBER OF THE 
CALIFORNIA SENATE, has requested an opinion on the following question: 

Does article VI, section 17, of the California Constitution prohibit a supreme 
court justice who resigns from that office before the expiration of his or her term from 
accepting a public teaching position before the expiration of such term? 

CONCLUSION 

Article VI, section 17, of the California Constitution does prohibit a supreme 
court justice who resigns from that office before the expiration of his or her term from 
accepting a public teaching position before the expiration of such term. 

ANALYSIS 

Article VI, section 17, of the California Constitution provides: 
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"A judge of a court of record may not practice law and during the term 
for which the judge was selected is ineligible for public employment or 
public office other than judicial employment or judicial office.  A judge of 
the superior or municipal court may, however, become eligible for election 
to other public office by taking a leave of absence without pay prior to filing 
a declaration of candidacy.  Acceptance of the public office is a resignation 
from the office of judge. 

"A judicial officer may not receive fines or fees for personal use." 

The question presented is whether this constitutional provision prohibits a 
supreme court justice who resigns before the expiration of the term for which he or she 
"was selected" from accepting a public teaching position before the expiration of such 
term.1 

In 66 Ops.Cal.Atty.Gen. 440 (1983) this office was presented with the same 
question, except that opinion involved a superior court judge instead of a supreme court 
justice.  We concluded that the basic prohibition contained in the first sentence of article 
VI, section 17, is clear and unambiguous and should be applied according to its literal 
wording. Accordingly, we concluded that a superior court judge could not resign from 
office and accept a public teaching position during the term for which he had been elected. 

It is to be noted that the basic prohibition of article VI, section 17, as to 
accepting other nonjudicial office or employment during the term for which selected 
applies to "[a] judge of a court of record."  Article VI, section 1, of the California 
Constitution provides: 

1 The term of office for supreme court judges is provided for in article VI, section 16, of the 
California Constitution. The full term of office is twelve years. However, when a vacancy occurs 
the Governor fills the vacancy, subject to confirmation by the Commission on Judicial 
Appointments.  The appointee then "holds office until the Monday after January 1 following the 
first general election at which an appointee has the right to become a candidate or until an elected 
judge qualifies."  Such election fills the vacancy for the remainder of the unexpired term. 

Accordingly, a supreme court justice, when appointed, is "selected" for (1) the period until an 
election can be held to fill the unexpired term and, if he or she runs for office at that election, (2) 
for the remainder of the unexpired term.  Hence, he or she can be selected for two "terms" as 
contemplated by the wording of the Constitution until elected for a full twelve years.  (See 66 
Ops.Cal.Atty.Gen. 440, 442-443 (1983).) 
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"The judicial power of this State is vested in the Supreme Court, courts of 
appeal, superior courts, municipal courts, and justice courts. All except 
justice courts are courts of record." (Emphasis added.) 

Thus both supreme court justices and superior court judges are judges of courts of record. 
Accordingly, our conclusion in 66 Ops.Cal.Atty.Gen. 440, supra, as to a superior court 
judge is as equally applicable to a supreme court justice. We so conclude.  Reference is 
made to that opinion for a complete analysis of the question. 

It has been suggested that our conclusion with respect to judges resigning 
and accepting public teaching positions has serious adverse consequences on public law 
schools and their students.  In short, it is suggested that our conclusion is bad policy. 

With respect to this suggestion, we believe that the policy decision has been 
made by the clear terms of article VI, section 17.  Additionally, as discussed in 66 
Ops.Cal.Atty.Gen. 440, supra, this constitutional provision was amended in 1966 as part 
of the work of the Constitutional Revision Commission.  Accordingly, it cannot be urged 
that the provision is an anachronism attributable to the drafters of the original Constitution 
of 1879.  If the people believe that an application of the Constitution according to its clear 
terms leads to bad policy in certain situations, the people are free to amend the Constitution 
to correct such situations either upon their own initiative or upon legislative proposal.  (See 
Cal. Const., art. XVIII.) 

In sum, it is concluded that article VI, section 17, of the California 
Constitution does prohibit a supreme court justice who resigns from that office during the 
term for which he or she was selected from accepting a public teaching position before the 
expiration of such term.2 

***** 

2 We note that recently in Opinion No. 84-108, 67 Ops.Cal.Atty.Gen. (1984), issued on 
February 2, 1984, we concluded that article IV, section 17, did not prohibit a justice of the Supreme 
Court or court of appeal from resigning during the term for which selected and seeking election to 
or becoming a United States Senator or Representative in Congress. 

That conclusion is in no way inconsistent with the conclusion reached herein and was 
predicated upon the fact that article VI, section 17, has been held to be inapplicable to the 
assumption of a nonjudicial federal office or employment.  It was further pointed out that article 
VI, section 17, could not, under the United States Constitution, bar an appellate court judge from 
running for or assuming the office of Senator or Congressman, as such would constitute an 
unconstitutional additional qualification for such office. 
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