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TO BE PUBLISHED IN THE OFFICIAL REPORTS 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 
State of California 

JOHN K. VAN DE KAMP 
Attorney General 

: 
OPINION : No. 83-1204 

: 
of : SEPTEMBER 13, 1984 

: 
JOHN K. VAN DE KAMP : 

Attorney General : 
: 

RONALD M. WEISKOPF : 
Deputy Attorney General : 

: 

THE HONORABLE BARRY KEENE, MEMBER OF THE CALIFORNIA 
SENATE, has requested an opinion on the following question: 

What is the term of the mayor and the mayor pro tem of a general law city 
chosen pursuant to Government Code section 36801? 

CONCLUSION 

The mayor and the mayor pro tem of a general law city chosen pursuant to 
Government Code section 36801 have no fixed term but serve at the pleasure of the city 
council which selects them. 
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ANALYSIS 

The governmental structure of "general law cities" (cf. Gov. Code, § 34102) 
is a "matter strictly regulated by statute" and so the Legislature thus "has [plenary] control 
over . . . the terms of municipal officers."  (56 Ops.Cal.Atty.Gen. 327, 328 (1973).)  It has 
provided two methods for the selection of a mayor of a general law city:  1) he or she can 
be chosen by the city council (Gov. Code, § 36801) or 2) following the question of whether 
the mayor should be elected being put to and approved by the electorate, along with the 
question of whether his or her term of office should be two or four years, he or she can be 
elected by them. (§§ 34900-34902; cf. 56 Ops.Cal.Atty.Gen. 328, supra.)1 We are asked 
what the lengths of the terms of a mayor and a mayor pro tem chosen under the first 
alternative are. We conclude that there is no fixed term for a mayor and mayor pro tem so 
chosen and that they serve at the pleasure of the city council selecting them. 

"The word 'term', when used in reference to the tenure of office, means 
ordinarily a fixed and definite time. Statutes creating public offices usually but not always 
prescribe the limits of the terms provided for, fixing the dates at which they shall begin and 
end."  (Boyd v. Huntington (1932) 215 Cal. 473, 479.)  In resolving the question presented 
we must therefore decide whether the law establishes a term of office for the mayor and 
mayor pro tem of a general law city.  If it does not, Government Code section 1301 would 
apply and make their "terms" "held at the pleasure of the appointing power," i.e., the city 
council. (§ 1301; Brown v. Superior Court (1975) 15 Cal.3d 52, 55-56; cf. § 36506.)  In 
other words they would have no "fixed term" because, within certain limitations, they could 
be removed at any time by the council which "appointed" them. (Chambers v. City of 
Sunnydale (1942) 56 Cal.App.2d 438, 441; Ball v. City Council of Coachella (1967) 252 
Cal.App.2d 136, 141; Healdsburg Police Assn. v. City of Healdsburg (1976) 57 Cal.App.3d 
444, 450; Brown v. Superior Court, supra.) 

A determination of whether a public officer has a fixed term of office can 
only be made by reference to the law creating the office.  (Brown v. Superior Court, supra, 
15 Cal.3d at 56; Boyd v. Huntington, supra, 215 Cal. at 476, 479.) In that regard however, 
although it may not do so in express terms, a statute may nonetheless fix a term of office 
"where such result is properly inferred from the construction of the statute as a whole." 
(Id., at 479.)  We therefore must turn to the salient sections of the Government Code and 

1 The Constitution grants to chartered cities, in addition to their general power with respect to 
municipal affairs, plenary authority to provide in their charters, or by amendment thereto, the times 
at which and the terms for which the several municipal officers and employees whose 
compensation is paid by the city shall be elected or appointed.  Accordingly, the tenure of officers 
and employees of cities governed by charters is controlled exclusively by their charter provisions. 
(45 Cal.Jur.3d, Municipal Corporations, § 225 (p. 350-351).) 
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examine the operation of their statutory scheme with respect to the "fixing" of the term of 
the mayor of a general law city. 

Section 36501 of the Government Code vests the government of a general 
law city in (a) a city council of five members, (b) a city clerk, (c) a city treasurer, (d) a 
chief of police, (e) a fire chief, and (f) such subordinate officers or employees as are 
provided by law.  (§ 36501.)  Section 36505 requires the city council to appoint a chief of 
police, and permits it to appoint a city attorney, a superintendent of streets, a civil engineer, 
and "such other subordinate officers or employees as it deems necessary." (§ 36505; see 
also §§ 36508, 36501.) These appointive officers and employees "hold office during the 
pleasure of the city council."  (§ 36506; Chambers v. City of Sunnydale, supra; but see Ball 
v. City Council of Coachella, supra, and Healdsburg Police Ass'n. v. City of Healdsburg, 
supra.) 

Generally speaking, municipal elections must be held on the second Tuesday 
in April in each even-numbered year, at which time all elective city offices are filled.  
(§ 36503.)2 Pursuant to Government Code sections 36503, 35442 (formerly § 34329) and 
35443 (formerly § 34329.1), the terms of the members of the city council are staggered 
(from the time the city was formed) so that three members run for office at one general 
municipal election and two members run for office at the next election two years later. The 
period prescribed by statute for their terms is four years, running from the Tuesday 
succeeding their election (§§ 35442, 35443),3 and that period in general may not be reduced 
by the city electorate.  (56 Ops.Cal.Atty.Gen. 327, supra; but see § 34906, discussed post.) 

As noted prefatorily, section 36801 provides one method for selection of the 
mayor of a general law city, to wit, selection by the city council.  It provides: 

2 That date is not absolute.  A city council may enact an ordinance requiring that its general 
municipal elections be held on the same day as the statewide primary, the day of the statewide 
general election or on the day of school district elections.  (§ 35503.5, subd. (a).)  Should it choose 
to do so and hold them on either of the last two days, "those city officers whose terms of office 
would have, prior to the adoption of the ordinance, expired on the Tuesday succeeding the second 
Tuesday in April of an even-numbered year, shall, instead, continue in their offices until no later 
than the fourth Tuesday after the day of the general municipal election and until their successors 
are elected and qualified."  (Id., subd. (d).)  Also, if such an ordinance is adopted, the voters must 
be informed that, as a result of the change in the election date, elected city officeholders' terms in 
office will be changed. (Ibid.)  (See also §§ 36504 & 35443.) 

3 Strictly speaking, city councilpersons "hold office for four years from the Tuesday succeeding 
their election, and until their successors are elected and qualified."  (§§ 35442, 35443, 36503.) 
Conceivably that can be longer than four years. 
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"The city council shall meet on the Tuesday after the general 
municipal election and choose one of its number as mayor, and one of its 
number as mayor pro tempore." 

(Added by Stats. 1949, ch. 79, p. 149, § 1 and amended by Stats. 1955, ch. 750, p. 1245, 
§ 2.)4 Unlike the case of an elected mayor whose term of office will have been fixed by 
the electorate at either two or four years (§§ 34900, 34901, 34902), however, no mention 
is made of the term of office of a mayor chosen pursuant to section 36801.  We believe that 
contrasting silence reflects the Legislature's intention that a mayor so chosen not have a 
fixed term of office. 

Section 36503 provides that municipal elections, must be held every two 
years and sets the Tuesday succeeding the biennial municipal election as the date on which 
a city councilperson's term is to commence.  But section 36801 sets that date as well for 
the time the just-elected council is to meet to choose one of its members as mayor and one 
of them as mayor pro tem.  Although the sections are plainly interrelated to form one 
harmonious statutory scheme, it does not necessarily follow that a fixed term of office for 
those last offices is thereby established that may run until the next municipal election or to 
any other time.  While a definite beginning for the holding of those offices may be 
established by the statutory scheme, it is absolutely silent as to what the termination dates 
for them would be. 

In Boyd v. Huntington, supra, 215 Cal. 473, the court acknowledged that 
"where there is no beginning or termination date provided for a definite term, the terms run 
with the incumbent" (215 Cal. at 478), but it also noted that "the converse" [sic, inverse] 
was also true, that is, if a particular date is established for either the beginning or the end 
of the term, then the term runs with the office and not the officer . . . ."  (Ibid.)  The problem 
with that being found the situation in the case of the mayor and mayor pro tem of a general 
law city is that it presupposes that a term for the office exists at all which can somehow be 
discerned (as by rotation in office) from the statutory scheme (cf. Boyd v. Huntington, 
supra, 215 Cal. at 479-480) and that element is utterly lacking here. Unlike the cases of 
the elective mayor of a general law city and its city councilmen, whom the Legislature has 
indicated "hold office until their successors are elected and qualify" (§§ 34902, 34904, 
35442, 35443, 36503) and has even referred to their holdings of office as "terms" 
(§§ 36503, 34906), there is absolutely nothing in the statutory schema governing municipal 
elections from which one could say that the office of a mayor (or mayor pro tem) selected 

4 The mayor so selected presides at the meetings of the city council; if he is absent or unable 
to act the mayor pro tem serves with all the powers and duties of the mayor, until the mayor returns 
or is able to act.  (§ 36802.)  We do not decide herein whether they are "appointive subordinate 
officers" within the meaning of section 36505. 
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by a city council was meant to have "fixed and definite time" of duration.  That lack of 
similar phraseology in the statutes dealing with those offices would indicate that they were 
not meant to carry a particular "term."  (Boyd v. Huntington, supra, at 479 ("term"); cf. 
Safer v. Superior Court (1975) 15 Cal.3d 230, 238; Marsh v. Edwards Theatres Circuit, 
Inc. (1976) 64 Cal.App.3d 881, 891) and it would be improper to supply one under the 
guise of statutory construction. (Kaiser Steel Corp. v. County of Solano (1979) 90 
Cal.App.3d 662, 667.)5 With no fixed term established by law, under section 1301 the 
mayor and mayor pro tem would serve at the pleasure of the city council which appointed 
them (§ 1301 ("Every office, the term of which is not fixed by law, is held at the pleasure 
of the appointing power); Brown v. Superior Court, supra, 15 Cal.3d at 55-56; cf. § 36506, 
but see fn. 4, ante).  Within certain limitations (Ball v. City Council of Coachella, supra, 
252 Cal.App.2d at 141; Healdsburg Police Officers Assn. v. City of Healdsburg, supra, 57 
Cal.App.3d at 450) their doing so may be terminated by the council at will either by specific 
removal (see, e.g., Cozzolino v. City of Fontana (1955) 136 Cal.App.2d 608, 611) or by 
appointment and qualification of a successor (see, e.g., Chambers v. City of Sunnyvale, 
supra, 56 Cal.App.2d at 441; cf. § 35445 (surrender of elective offices)). 

We therefore conclude that the mayor and mayor pro tem of a general law 
city chosen pursuant to section 36801 have no fixed term but rather serve at the pleasure 
of the city council. 

***** 

5 We are also impressed by the fact that in 1969 the Legislature amended sections 34900 and 
34901 to provide that in addition to submitting to the electors the question of whether their mayor 
should be elective, a city council should also put to them the question of whether the mayor should 
serve a two-year or four-year term.  (Stats. 1969, ch. 504, pp. 1112, 1113, §§ 1, 2.)  That would 
seem to further indicate that with respect to the mayors of general law cities the Legislature 
associated the notion of a term of office with those elected to that position.  (Cf. the amendment 
to § 34902, subd. (b) by Stats. 1976, ch. 217, p. 401, § 1, providing for elimination of the office of 
elective mayor on the expiration date of the incumbent's term and reestablishment of the procedure 
of selection of the mayor by the city council.) 
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