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TO BE PUBLISHED IN THE OFFICIAL REPORTS 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 
State of California 

JOHN K. VAN DE KAMP 
Attorney General 

: 
OPINION : No. 83-814 

: 
of : JANUARY 4, 1984 

: 
JOHN K. VAN DE KAMP : 

Attorney General : 
: 

ANTHONY S. DA VIGO : 
Deputy Attorney General : 

: 

THE HONORABLE JOSEPH B. MONTOYA, MEMBER OF THE 
CALIFORNIA STATE SENATE, has requested an opinion on the following questions:  

1. May the State Athletic Commission license one of its members as a 
professional boxing referee? 

2. Does the State Athletic Commission have authority to license a person 
as a professional boxing referee with a provision that the license is not valid within 
California? 

CONCLUSIONS 

1. The State Athletic Commission may license one of its members as a 
professional boxing referee.  
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2. The State Athletic Commission does not have the authority to license 
a person as a professional boxing referee with a provision that the license is not valid within 
California.  

ANALYSIS 

The first inquiry is whether the State Athletic Commission may license one 
of the commission members as a professional boxing referee. The State Athletic 
Commission (hereinafter "commission") and the regulation in this state of boxing and 
wrestling are provided for in section 18600 et seq. of the Business and Professions Code.1 

The commission consists of eight members, six of whom are appointed by the Governor, 
with the remaining two members being appointed by the Senate Rules Committee and the 
Speaker of the Assembly.  (§ 18620.) "The commission has the sole direction, 
management, and control of and jurisdiction over all boxing contests, sparring and 
wrestling matches, and wrestling exhibitions which are conducted, held, or given within 
this state. . . ."  (§ 18670.)  The commission, as part of its licensing functions " . . . may 
license clubs to conduct, hold, or give, and may license referees, matchmakers, assistant 
matchmakers, announcers, ticket sellers, doormen, ushers, corporation treasurers, box-
office employees, and timekeepers to participate in, or be employed in connection with, 
professional or amateur boxing contests, sparring or wrestling matches, or wrestling 
exhibitions. . . ." Such licenses are required to hold such contests, matches or exhibitions 
or be employed in them.  (§ 18673; emphasis added.)  

Nothing in the act regulating boxing and wrestling expressly prohibits the 
commission from licensing one of its members as a professional boxing referee.2 

Accordingly, we must determine whether some general statute or common law principle 
prohibits such action.  We are aware of no common law doctrine which absolutely forbids 
the concurrent holding of a public office and private employment which may give rise to 
personal conflicts of interest.  (But see 25 Ops.Cal.Atty.Gen. 295 (1955).)3 The common 

1 All section references are to the Business and Professions Code unless otherwise indicated.  
The commission was initially established to regulate boxing and wrestling by initiative 

measure in 1924.  (See Stats. 1925, p. LXXXIX.) In 1932 the California Constitution was amended 
to add section 25 3/4 to article IV giving the commission and the regulation of boxing and wrestling 
constitutional status.  In 1966, as part of the constitutional revision, those constitutional provisions 
were repealed, leaving the commission as a statutory body. 

2 A boxing referee is in no way an agent or employee of the commission, but is an employee 
of the organization which conducts the boxing match.  (See 34 Ops.Cal.Atty.Gen. 135 (1959).) 

3 The concurrent holding of two incompatible public offices if prohibited by the common law. 
(See, e.g., 66 Ops.Cal.Atty.Gen. 176, 177-179 (1983).)  Such common law prohibition, however, 
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law doctrine prohibiting conflicts of interest has been applied on a transactional basis. 
Accordingly, when a conflict arises between a public officer's official duties and his 
personal interests, he need only abstain from participation therein and from influencing any 
other public officer or employee with respect to the particular transaction.  (See, e.g., 
61 Ops.Cal.Atty.Gen. 88, 92 (1978); 58 Ops.Cal.Atty.Gen. 345, 355-356 (1975).)  

The statutory law relating to conflicts of interest which is applicable 
generally to state appointive officers such as the commissioners herein is found in sections 
1090 et seq., 8920 et seq. and 87100-87103 of the Government Code.  The starting point 
in conflicts of interest analysis is sections 87100-87103 of the Government Code which 
are found in the Political Reform Act of 1974 (PRA).  This is so since that act prevails over 
any conflicting legislation.  However, additional requirements may be imposed upon public 
officials so long as those requirements do not prevent the person from complying with the 
PRA.  (Gov. Code, § 81013.)  

Section 87100 of the Government Code is the basis prohibition section of the 
PRA.  It states: 

"No public official at any level of state or local government shall 
make, participate in making or in any way attempt to use his official position 
to influence a governmental decision in which he knows or has reason to 
know he has a financial interest."4 

As is evident from the language of this section, the PRA, as with the common 
law doctrine, does not prohibit a public official from holding an office or public 
employment which may give rise to conflicts of interest.  It, like the common law doctrine, 
merely requires complete abstention with respect to the conflicting transaction either in the 
way of participation of exerting influence.  (See, generally, Commission on Cal. State Gov. 
Org. & Econ. v. Fair Political Practices Com. (1977) 75 Cal.App.3d 716, 723; Witt v. 
Morrow (1977) 70 Cal.App.3d 817, 822-823; 63 Ops.Cal.Atty.Gen. 916, 918-919 (1980); 

does not extend to the concurrent holding of a public office and an incompatible public 
employment.  (See, e.g., 65 Ops.Cal.Atty.Gen. 316, 317 (1982).) 

4 Section 87101 of the Government Code sets forth an exception for situations of "necessity," 
that is, when the public official's "participation is legally required for the action or decision to be 
made." 

Section 87103 contains the detailed enumeration of when an official is deemed to have "a 
financial interest in a decision within the meaning of section 87100." 

The Fair Political Practices Commission, which administers the PRA, has adopted detailed 
regulations with respect to sections 87100-87103 of the Government Code, which are found in title 
2, sections 18700-18705 of the California Administrative Code. 
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59 Ops.Cal.Atty.Gen. 604, 606-611 (1976).)  Accordingly, sections 87100-87103 of the 
Government Code would not prohibit the commission from licensing one of its members 
as a professional boxing referee.  They would merely require that the commissioner, if 
licensed, neither participate in nor influence governmental decisions of the commission in 
which he has a "financial interest" as defined in those sections and the rules of the Fair 
Political Practices Commission.  

We next consider the provisions of section 1090 et seq. of the Government 
Code.5 Section 1090 prohibits a public officer or employee form being financially 
interested in contracts made by him in his official capacity, or by any board or commission 
of which he is a member.6 Section 1091 sets forth certain "remote interests," which, when 
the procedures specified therein are observed, will nevertheless authorize the public 
contract.  Section 1091.5 defines certain "noninterests," that is, "interests" which are 
removed completely from the prohibition.  

As with the common law doctrine and with sections 87100-87103 of the 
Government Code, section 1090 is transactional in nature.  it prohibits entering into the 
specified contracts to prohibit "self-dealing."  it, however, is not intended to prohibit an 
individual from holding public office or employment.  (See generally, 
66 Ops.Cal.Atty.Gen. 156 (1983) and cases cited therein.)  Nor are we aware of any 
contracts the commission might make in which a commissioner who was also a boxing 
referee might have a financial interest.  Accordingly, section 1090 et seq. would not 
prohibit the commission from granting one of its members a license as a professional 
boxing referee.  

We consider finally the provisions of section 8920 et seq. of the Government 
Code.  These provisions, which are denominated a "Code of Ethics," are primarily aimed 
at members of the Legislature.  However, the basis prohibition, contained in section 8920, 
is directed towards state elective and state appointive officers as well.  Accordingly, the 

5 Section 1090 provides in full: 
"Members of the Legislature, state, county, district, judicial district, and city 

officers or employees shall not be financially interests in any contract made by them in 
their official capacity or by any body or board of which they are members.  Nor shall 
state, county, district, judicial district, and city officers or employees be purchasers at 
any sale or vendors at any purchase made by them in their official capacity. 

"As used in this article, 'district' means any agency of the state formed pursuant to 
general law or special act, for the local performance of governmental or proprietary 
functions within limited boundaries." 
6 In 59 Ops.Cal.Atty.Gen. 604, 617, supra, we concluded that section 1090 was not impliedly 

repealed by the PRA and can coexist with it. 
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basis prohibition is applicable to members of the commission. As material to our 
consideration herein, section 8920 of the Government Code provides:  

"(a) No Member of the Legislature, state elective or appointive 
officer, or judge or justice shall, while serving as such, have any interest, 
financial or otherwise, direct or indirect, or engage in any business or 
transaction or professional activity, or incur any obligation of any nature, 
which is in substantial conflict with the proper discharge of his duties in the 
public interest and of his responsibilities as prescribed in the laws of this 
state."  (Emphasis added.)  

Section 8921 of the Government Code defines "substantial conflict" as 
contemplated by section 8920 as follows: 

"A person subject to this article has an interest which is in substantial 
conflict with the proper discharge of his duties in the public interest and of 
his responsibilities as prescribed in the laws of this state or a personal interest, 
arising from any situation, within the scope of this article, if he has reason to 
believe or expect that he will derive a direct monetary gain or suffer a direct 
monetary loss, as the case may be, by reason of his official activity. He does 
not have an interest which is in substantial conflict with the proper discharge 
of his duties in the public interest and of his responsibilities as prescribed in 
the laws of this state or a personal interest, arising from any situation, within 
the scope of this article, if any benefit or detriment accrues to him as a 
member of a business, profession, occupation, or group to no greater extent 
than any other member of that business, profession, occupation, or group."  
(Emphases added.)7 

Thus, a member of the commission would be prohibited from engaging in 
any activity as a referee if he has reason to believe or expect that he will derive a direct 
monetary gain or suffer a direct monetary loss by reason of his official activity where such 

8 gain or loss would accrue to him differently than to other licensed boxing referees. While 
we need not determine whether any actual engagement as a referee by a licensed 

7 Section 8923 of the Government Code excepts the "remote interests" and "noninterests" set 
forth in sections 1091, 1091.1 and 1091.5 of the Government Code as well as the receipt of 
campaign contributions. 

8 A similar exclusion is provided in the PRA when the official activity does not affect the 
official differently than "the public generally."  See FPPC Rule 18703 regarding when an industry, 
trade or profession constitutes a "significant segment of the public generally" so as to remove the 
official's act from the PRA's prohibition.  
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commissioner would constitute preferential treatment, it is clear that the mere possession 
of a license would not, of itself, establish any such preference or detriment.  It is sufficient 
for purposes of this analysis to note that the fact of licensure per se does not necessitate 
engagement in the licensed activity.  Accordingly, it is concluded that section 8920 of the 
Government Code does not prohibit a member of the commission from concurrently 
holding a license as a professional boxing referee.  It follows that the commission may 
license one of its members as a professional boxing referee.  

The second inquiry is whether the commission has the authority to license an 
individual as a professional boxing referee with a provision that the license is not valid 
within California.  The commission's jurisdiction with respect to licensing is found in 
article 4 of chapter 2 of division 8 of the Business and Professions Code (§§ 18670-18683). 
Section 18670 provides:  

"The commission has the sole direction, management, and control of 
and jurisdiction over all boxing contests, sparring and wrestling matches, and 
wrestling exhibitions which are conducted, held, or given within this State, 
and no boxing contest, sparring or wrestling match,or wrestling exhibition 
shall be conducted, held, or given within the State except in accordance with 
this chapter."  (Emphasis added.) 

Succeeding sections set forth specific licensing provisions with respect to organizations 
which hold boxing and wrestling matches, participants therein, and personnel connected 
with such contests.  Section 18673 provides the specific licensing power with respect to 
referees:  

"The commission may license clubs to conduct, hold, or give, and may 
license referees, matchmakers, assistant matchmakers, announcers, ticket 
sellers, doormen, ushers, corporation treasurers, box-office employees, and 
timekeepers to participate in, or be employed in connection with, 
professional or amateur boxing contests, sparring or wrestling matches, or 
wrestling exhibitions.  

"No club may conduct, hold, or give, and no person performing tasks 
for which licensure is required by the commission may participate in, or be 
employed in connection with, any such boxing contest, sparring or wrestling 
matches, or wrestling exhibitions unless the club or person has been licensed 
for that purpose by the commission." 

It is patent that section 18673 and other sections in article 4 of chapter 2 of 
division 8 of the Business and Professions Code must be read in the context of section 
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18670, the commission's basic jurisdiction which is solely over boxing and wrestling 
matches "which are conducted, held or given within this State," and over the organizations 
and personnel conducting them, including referees.  "Words must be construed in context, 
and statutes must be harmonized, both internally and with each other, to the extent 
possible."  (California Mfrs. Assn. v. Public Utilities Com. (1979) 24 Cal.3d 836, 844.)  

Furthermore, an examination of the Business and Professions Code fails to 
disclose any statutory provision which appears to have been intended to grant the 
commission authority to issue a professional boxing referee's license which would be valid 
only extraterritorially.9 The commission, as a state agency, has only such powers as are 
expressly granted or as are necessarily implied from the powers granted.  (See, e.g., 
66 Ops.Cal.Atty.Gen. 131, 132 (1983); 28 Ops.Cal.Atty.Gen. 210 (1956).)  Certainly, one 
need not imply a power to issue a license which is not valid in California to further the 
regulation of boxing within California.  

That the commission's jurisdiction is to license referees and other personnel 
for boxing and wrestling matches only within and for California is further supported by the 
Arguments To The Voters submitted at the November 4, 1924 general election when the 
initiative measure to regulate boxing and wrestling in this state was adopted by the people. 
The "Argument in Favor of Boxing and Wrestling Contests Initiative" begins as follows: 

"This proposed act, if it becomes law, will legalize boxing and 
wrestling contests in California and put them under state supervision." 
(Emphasis added.) 

Such arguments are persuasive as to the intent of the people in adopting this measure, from 
which the present statutory scheme is directly derived.10 If there is any uncertainty in the 
language of the statutes, such arguments may be used as an aid in interpreting that 
language.  (See Board of Supervisors v. Lonergran (1980) 27 Cal.3d 855, 866.) 

9 Since the State of California has no jurisdiction over boxing and wrestling matches conducted 
in other states or countries, it could not issue a referee's license which another state or country 
would be required to honor.  However, as a matter of comity, reciprocity or other form of 
agreement, the other state or country could honor a California license.  (Compare, e.g., Foreman 
v. George Foreman Associates, LTD. (9th Cir. 1975) 517 F.2d 354, California Law applied to 
boxing management contract under choice of law principles.) 

10 The provisions of present section 18670 may be found in section 3 of the measure.  The 
provisions with respect to licensing referees may be traced to section 4 of the measure.  (See Stats. 
1925, pp. XC, xc1.) 
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Accordingly, it is concluded that the commission may not issue a 
professional boxing referee's license which is not valid in California, but is only valid 
extraterritorially.  

***** 
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