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TO BE PUBLISHED IN THE OFFICIAL REPORTS 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 
State of California 

JOHN K. VAN DE KAMP 
Attorney General 

: 
OPINION : No. 83-911 

: 
of : JUNE 1, 1984 

: 
JOHN K. VAN DE KAMP : 

Attorney General : 
: 

JOHN T. MURPHY : 
Deputy Attorney General : 

: 

THE HONORABLE ROBERT H. PHILIBOSIAN, DISTRICT 
ATTORNEY, COUNTY OF LOS ANGELES, has requested an opinion on the following 
question: 

Is a medical practitioner or a nonmedical practitioner, as defined in the Child 
Abuse Reporting Law, required by that law to make a report to a child protective agency 
when a child receives medical attention for a sexually transmitted disease, for birth control, 
for pregnancy or for abortion? 

CONCLUSION 

The obligation of a medical practitioner or a nonmedical practitioner, as 
defined in the Child Abuse Reporting Law, to make a report to a child protective agency 
arises when such person in his or her professional capacity has knowledge of or observes 
a child who he or she knows or reasonably suspects has been the victim of child abuse.  A 
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report is required when a child under age 14 receives medical attention for a sexually 
transmitted disease, for pregnancy or for abortion.  A report is required when a child age 
14 or older receives such attention if additional facts point to child abuse. 

ANALYSIS 

We are asked whether a medical practitioner or a nonmedical practitioner, as 
defined in the Child Abuse Reporting Law (Pen. Code, §§ 11165-11174), is required under 
that law to make a report to a child protective agency when a child receives medical 
attention for a sexually transmitted disease, for birth control, for pregnancy or for abortion. 

A medical practitioner is "a physician and surgeon, psychiatrist, 
psychologist, dentist, resident, intern, podiatrist, chiropractor, licensed nurse, dental 
hygienist, or any other person who is currently licensed under Division 2 (commencing 
with Section 500) of the Business and Professions Code."  (Pen. Code, § 11165, subd. (i).) 
The latter category covers a variety of healing arts professionals including optometrists and 
pharmacists.  A nonmedical practitioner is "a state or county public health employee who 
treats a minor for venereal disease or any other condition; a coroner; a paramedic; a 
marriage, family, or child counselor; or a religious practitioner who diagnoses, examines, 
or treats children." (Pen. Code, § 11165, subd. (j).) Persons in these categories (and in the 
other categories listed in section 11165) who in their professional capacities or within the 
scopes of their employments have knowledge of or observe a child who they know or 
reasonably suspect has been the victim of child abuse must report the known or suspected 
instance to a child protective agency.  (Pen. Code, § 11166, subd. (a).)  A child protective 
agency is "a police or sheriff's department, a county probation department, or a county 
welfare department."  (Pen. Code, § 11165, subd. (k).) 

Child abuse has several definitions in the reporting law.  Child abuse is a 
"physical injury which is inflicted by other than accidental means on a child by another 
person"; child abuse is a "sexual assault of a child or any act or omission proscribed by 
[Penal Code] Section 273a (willful cruelty and unjustifiable punishment of a child) or 
[Penal Code] Section 273d (corporal punishment or injury)"; child abuse is "neglect of a 
child or abuse in out-of-home care, as defined in this article."  (Pen. Code, § 11165, subd. 
(g).)  A report of child abuse may be made when "mental suffering has been inflicted on a 
child or his or her emotional well-being is endangered."  (Pen. Code, § 11166, subd. (b).) 

Sexual assault is further defined as follows (Pen. Code, § 11165, subd. (b)): 

"'Sexual assault' means conduct in violation of the following sections 
of the Penal Code: Sections 261 (rape), 264.1 (rape in concert), 285 (incest), 
286 (sodomy), subdivisions (a) and (b) of Section 288 (lewd or lascivious 
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acts upon a child under 14 years of age), and Sections 288a (oral copulation), 
289 (penetration of a genital or anal opening by a foreign object), and 647a 
(child molestation)." 

Neglect has several definitions in the reporting law (Pen. Code, § 11165, 
subd. (c)): 

"'Neglect' means the negligent treatment or the maltreatment of a child 
by a person responsible for the child's welfare under circumstances indicating 
harm or threatened harm to the child's health or welfare. The term includes 
both acts and omissions on the part of the responsible person. 

"(1) 'Severe neglect' means the negligent failure of a person having 
the care or custody of a child to protect the child from severe malnutrition or 
medically diagnosed nonorganic failure to thrive.  'Severe neglect' also 
means those situations of neglect where any person having the care or 
custody of a child willfully causes or permits the person or health of the child 
to be placed in a situation such that his or her person or health is endangered, 
as proscribed by subdivision (d), including the intentional failure to provide 
adequate food, clothing, or shelter. 

"(2) 'General neglect' means the negligent failure of a person having 
the care or custody of a child to provide adequate food, clothing, shelter, or 
supervision where no physical injury to the child has occurred. 

"For the purposes of this chapter, a child receiving treatment by 
spiritual means as provided in Section 16508 of the Welfare and Institutions 
Code or not receiving specified medical treatment for religious reasons, shall 
not for that reason alone be considered a neglected child." 

Abuse in out-of-home care is also described in the reporting law (Pen. Code, § 1165, subd. 
(f)): 

"'Abuse in out-of-home care' means situations of physical injury on a 
child which is inflicted by other than accidental means, or of sexual assault 
or neglect or the willful cruelty or unjustifiable punishment of a child, as 
defined in this article, where the person responsible for the child's welfare is 
a foster parent or the administrator or an employee of a public or private 
residential home, school, or other institution or agency." 
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Willful cruelty and unjustifiable punishment of a child are defined in Penal 
Code section 273a (see also Pen. Code, § 11165, subd. (d)): 

"(1)  Any person who, under circumstances or conditions likely to 
produce great bodily harm or death, willfully causes or permits any child to 
suffer, or inflicts thereon unjustifiable physical pain or mental suffering, or 
having the care or custody of any child, willfully causes or permits the person 
or health of such child to be injured, or willfully causes or permits such child 
to be placed in such situation that its person or health is endangered, is 
punishable by imprisonment in the county jail not exceeding one year, or in 
the state prison for 2, 3 or 4 years. 

"(2)  Any person who, under circumstances or conditions other than 
those likely to produce great bodily harm or death, willfully causes or permits 
any child to suffer, or inflicts thereon unjustifiable physical pain or mental 
suffering, or having the care or custody of any child, willfully causes or 
permits the person or health of such child to be injured, or willfully causes 
or permits such child to be placed in such situation that its person or health 
may be endangered, is guilty of a misdemeanor." 

Corporal punishment or injury is defined in Penal Code section 273d (see also Pen. Code, 
§ 11165, subd. (e)): 

"Any person who willfully inflicts upon any child any cruel or 
inhuman corporal punishment or injury resulting in a traumatic condition is 
guilty of a felony, and upon conviction thereof shall be punished by 
imprisonment in the state prison for 2, 3 or 4 years, or in the county jail for 
not more than one year." 

For purposes of the reporting law, reasonable suspicion means "that it is 
objectively reasonable for a person to entertain such a suspicion, based on facts that cause 
a reasonable person in like position, drawing when appropriate on his or her training and 
experience, to suspect child abuse."  (Pen. Code, § 11166, subd. (a).) 

A child is a person under age 18.  (Pen. Code, § 11165, subd. (a).)  We 
observe that a child who has attained the age of 12 years and who in the opinion of the 
attending professional person is mature enough to participate intelligently in mental health 
treatment and counseling may consent without parental approval to such therapy in a child 
abuse situation.  (Civ. Code, § 25.9.)  Moreover, a minor may similarly consent to the 
furnishing of hospital, medical and surgical care related to the prevention or treatment of 
pregnancy.  (Civ. Code, § 34.5.)  A minor 15 years of age or older who is living separate 
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and apart from his parents and managing his own financial affairs may give independent 
consent to hospital care, X-ray examination, anesthetic, and medical, surgical and dental 
diagnosis rendered by a physician or dentist.  (Civ. Code, § 34.6.)  A minor 12 years of age 
or older who comes in contact with any infectious, contagious, communicable or sexually 
transmitted disease may likewise give consent to the furnishing of hospital, medical and 
surgical care related to the diagnosis or treatment of such disease.  (Civ. Code, § 34.7.)  
Similar forms of medical emancipation are afforded to children 12 years of age or older 
who have been raped, to children who have been sexually assaulted and to children 12 
years of age or older who have drug or alcohol related problems. (Civ. Code, §§ 34.8-
34.10.) 

It is not possible to list the myriad situations which would give rise to an 
obligation to report child abuse when a child receives medical attention.  Each case presents 
its unique facts since the children, the circumstances and the backgrounds will invariably 
be distinct.  Nevertheless, medical and healing arts professionals by reason of their training 
and experience are expected to identify actual and suspected child abuse. The obligation 
to report is incurred when they provide services in their professional capacities or within 
the scopes of their employments. 

Facts before the practitioner may indicate that the child receiving medical 
attention has suffered a nonaccidental physical injury, has been neglected, has been 
subjected to cruel and unjustifiable punishment or has been mentally mistreated.  The focus 
of this opinion, however, is on child abuse in the form of a sexual assault.  When the 
practitioner determines or reasonably suspects that the child has unwillingly engaged in 
sexual intercourse, has had sexual intercourse with a family member or has otherwise been 
the victim of one or more of the sexual assault crimes included in subdivision (b) of Penal 
Code section 11165, reporting such to a child protective agency is a manifest duty. 

However, the question we address is whether a reasonable suspicion arises 
whenever a child obtains medical attention for a sexually transmitted disease, for birth 
control, for pregnancy or for abortion.  The question assumes that the child, at the outset 
or during the course of an ensuing examination or treatment, does not disclose the 
circumstances which led to the request, e.g., that he or she was raped or molested. In our 
view, the duty to report in such cases depends upon the age of the child. 

A. CHILDREN UNDER FOURTEEN YEARS OF AGE 

Children under the age of 14 years cannot consent legally to any lewd or 
lascivious acts upon their persons, including sexual intercourse.  Penal Code section 288 
provides: 
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"(a) Any person who shall willfully and lewdly commit any lewd or 
lascivious act including any of the acts constituting other crimes provided for 
in Part 1 of this code upon or with the body, or any part or member thereof, 
of a child under the age of 14 years, with the intent of arousing, appealing to, 
or gratifying the lust or passions or sexual desires of such person or such 
child, shall be guilty of a felony and shall be imprisoned in the state prison 
for a term of three, six, or eight years. 

"(b) Any person who commits an act described in subdivision (a) by 
use of force, violence, duress, menace, or threat of great bodily harm, shall 
be guilty of a felony and shall be imprisoned in the state prison for a term of 
three, six or eight years. 

"(c) In any arrest or prosecution under this section the peace officer, 
the district attorney, and the court shall consider the needs of the child victim 
and shall do whatever is necessary and constitutionally permissible to 
prevent psycho- logical harm to the child victim." 

The willing participation of the child in the act or acts is not a defense to this offense. 
(People v. Dontanville (1970) 10 Cal.App.3d 783, 796.) 

When a medical or nonmedical practitioner encounters a child under age 14 
needing medical attention for a sexually transmitted disease that knowledge or observation 
alone triggers an obligation to make a report to a child protective agency. The fact that the 
child requires medical help for the condition raises a reasonable suspicion that some other 
person has engaged in lewd or lascivious acts with the child.  In State v. Efird (N.C. 1983) 
309 S.E.2d 228, 230 the young child contracted such a disease and a child abuse report was 
deemed justified: 

"There was unequivocal evidence that the seven year old in this case 
has been sexually abused, which would invoke applicability of these 
[reporting] statutes." 

The same reasonable suspicion would be aroused if the child under age 14 were pregnant 
or the child asked for an abortion. 

As we have seen, the law allows a child of any age to obtain his or her own 
medical care related to a prevention of pregnancy.  (Civ. Code, § 34.5.)  A request for birth 
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control assistance,1 by itself, does not create a reasonable suspicion of prior sexual contact 
which would give rise to a duty to report child abuse under the reporting law.  Such a 
request does provide an inference that there may be planned future sexual contact but the 
reporting law does not require the reporting of suspected future events. 

We recognize that there may be a situation when the disease was not sexually 
transmitted or when the child's concern about disease, birth control, pregnancy or abortion 
was the result of ignorance, misunderstanding or confusion. In such circumstances the 
professional consultation or examination will ordinarily eliminate child abuse as a 
suspected cause. 

B.  CHILDREN FOURTEEN YEARS OF AGE OR OLDER 

If a medical or nonmedical practitioner has knowledge of or observes that a 
child age 14 or older is afflicted with a sexually transmitted disease, is there a duty to report 
this information?  In our view this information must be reported when the practitioner has 
additional facts raising a reasonable suspicion that the child received the disease through a 
sexual assault as defined in the reporting law. 

If the disease were transmitted sexually (the question apparently assumes 
such is the case) there may be facts before the practitioner that the child was a victim of 
one of the sexual assault crimes listed in the reporting law2 and from these facts a 
reasonable suspicion of child abuse is drawn. However, we do not believe the existence of 
a sexually transmitted disease in the child age 14 or older by itself is a sufficient fact 
suggesting a sexual assault.  

We are asked our view on the situation where a child age 14 or older asks for 
medical attention relating to birth control. Without more, we do not believe that a request 
for birth control assistance in these circumstances raises a reasonable suspicion of child 
abuse. Certainly, by itself, such request does not indicate a sexual assault such as rape or 
incest. 

1 By birth control assistance we do not mean mere information on the subject.  The question 
assumes that the child is seeking an appropriate medical procedure, such as birth control pills, to 
prevent pregnancy. 

2 The reporting law does not include the crime of unlawful sexual intercourse (Pen. Code, 
§ 261.5) among the sexual assault crimes.  This crime prohibits sexual intercourse with a female 
under age 18 who is not the wife of the perpetrator regardless of the female's consent to the act. 
The facts, then, must indicate rape, incest, sodomy, oral copulation, penetration by foreign object 
or molestation. (Pen. Code, § 11165, subd. (b).) 
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In any event, a request for such medical attention is unlikely to be made in a 
vacuum. The professional will usually have a medical history or other information 
available to him or her to evaluate the request and to determine whether some type of child 
abuse has occurred. 

Is there an obligation on the part of the practitioner to make a child abuse 
report when confronted with a child age 14 or older who is pregnant?  Again, the answer 
will depend upon the facts of each case. Clearly the possibility of rape, incest, or 
molestation cannot be ruled out.  We believe that in such a situation the practitioner's 
consultation or examination will either remove a reasonable suspicion of sexual assault or 
will produce a reasonable suspicion thereof.3 

In the case of a mentally or physically impaired child or of a retarded child 
the fact that the child is pregnant raises a reasonable suspicion of child abuse.  A reasonable 
person, using objective standards, would infer that such child has been sexually abused by 
some person. 

The situation of a child seeking an abortion is not substantially different from 
the situation of the pregnant child.  When the child is immature or mentally deficient there 
is a reasonable suspicion that the child is a victim of child abuse. When the child is mature 
there may be additional facts disclosed in the course of rendering the medical service which 
either raise or eliminate a reasonable suspicion of sexual assault. 

CONCLUSION 

The obligation of a medical practitioner or a nonmedical practitioner, as 
defined in the Child Abuse Reporting Law, to make a report to a child protective agency 
arises when such person in his or her professional capacity has knowledge of or observes 
a child who he or she knows or reasonably suspects has been the victim of child abuse.  A 
report is required when a child under age 14 receives medical attention for a sexually 
transmitted disease, for pregnancy or for abortion.  A report is required when a child age 
14 or older receives such attention if additional facts point to child abuse. 

***** 

3 We observe that applicants for a physician's certificate, a school nurse's certificate or a public 
health nurse's certificate must have received training in child abuse detection.  (Bus. & Prof. Code, 
§§ 2089 and 2091; Ed. Code, § 44877; Health & Saf. Code, § 605.) 
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