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TO BE PUBLISHED IN THE OFFICIAL REPORTS 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 
State of California 

JOHN K. VAN DE KAMP 
Attorney General 

: 
OPINION : No. 84-206 

: 
of : AUGUST 1, 1984 

: 
JOHN K. VAN DE KAMP : 

Attorney General : 
: 

CLAYTON P. ROCHE : 
Deputy Attorney General : 

: 

THE HONORABLE TOM BANE, MEMBER OF THE CALIFORNIA 
ASSEMBLY, has requested an opinion on the following questions: 

1.  May the offices of city attorney and president and board member of an 
airport authority, a joint exercise of powers agency of which the city is a member, be held 
simultaneously by the same individual? 

2.  Is there an "appearance of impropriety" when the same individual holds 
these offices simultaneously? 

CONCLUSION 

1. Under the provisions of section 1128 of the Government Code the office 
of appointive city attorney and president and board member of the subject airport authority 
may be held simultaneously by the same individual. 
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2.  There is no "appearance of impropriety" since the holding of these two 
offices at the same time is now legally sanctioned by the provisions of section 1128 of the 
Government Code. 

ANALYSIS 

The city attorney involved herein was appointed to that office in 1982. Prior 
thereto he had been appointed to the office of board member of an airport authority, a joint 
exercise of powers agency, of which his city is a member. He is currently president of the 
authority.  The authority is a separate entity from its members. 

1 The first question presented is whether these two offices may be held 
simultaneously.1 The question assumes the offices would be incompatible under common 
law principles.  Likewise the request itself demonstrates that the city and the authority have 
had interrelationship which would preclude the holding of the offices simultaneously by 
the same individual under common law principles.2 As noted in 66 Ops.Cal.Atty.Gen. 382, 
383 (1983), quoting from an earlier opinion of this office: 

"'Offices are incompatible, in the absence of statutes suggesting a 
contrary result, if there is any significant clash of duties or loyalties between 
the offices, if the dual office holding would be improper for reasons of public 
policy, or if either office exercises a supervising, auditory, or removal power 
over the other.' (38 Ops.Cal. Atty.Gen. 113 (1961).)" (Emphasis added.) 

In 66 Ops.Cal.Atty.Gen. 382, supra, we discussed the statute "suggesting a 
contrary result" in detail, and which provides a complete answer to question one herein. 
That statute is section 1128 of the Government Code.  It provides: 

"Service on an appointed or elected governmental board, commission, 
committee, or other body by an attorney employed by a local agency in a 
nonelective position shall not, by itself, be deemed to be inconsistent, 
incompatible, in conflict with, or inimical to the duties of the attorney as an 
officer or employee of the local agency and shall not result in the automatic 
vacation of either such office."  (Emphasis added.) 

1 There is no question but that a city attorney holds an office.  See, e.g., 66 Ops.Cal.Atty.Gen. 
382, 383, fn. 2 (1983).  Likewise, a joint exercise of powers agency may be an entity separate from 
its members.  Its president and governing board would also clearly hold "offices" and be officers 
by virtue of the powers they would necessarily yield. 

2 The request points out that recently an agreement was reached modifying the manner in which 
parking fines are distributed as between the airport authority and the city. 
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Reference is made to that opinion for a complete discussion of the background of section 
1128, which was effective January 1, 1982, and accordingly is applicable to the appointive 
office of city attorney involved herein.  

Suffice it to say that we concluded in that opinion that 1) it was immaterial which office 
was first assumed insofar as section 1128 was concerned and 2) that unlike the common 
law rule, where the assumption of the second incompatible office works an automatic 
forfeiture of the first office, section 1128 does not provide for any forfeiture of office. It 
contemplates that when a conflict arises as between the duties or loyalties of the two offices 
held, the officer will appropriately abstain. We thus stated: 

"Accordingly, we conclude that section 1128 was not intended to 
imply that one office is to be forfeited if actual conflict should arise. Since 
nothing in either the statutory law 8/ or the common law provides for 
forfeiture of either office when actual conflict arises, it would appear that 
when it does arise, the officer would be in the same position as when a 
'conflict of interest' arose if he held a single office.  He should disqualify 
himself and abstain from either acting or influencing anyone else in the 
matter. If abstention would require the public agency to seek outside counsel, 
ample authority to do so is provided for in sections 31000 and 53060, which 
permit contracting for 'special services' to avoid such conflict.  (See generally 
Montgomery v. Superior Court, supra, 46 Cal.App.3d 657, 668; California 
School Employees Assn. v. Sunnyvale Elementary School District (1973) 36 
Cal.App.3d 46, 60-62; Barnett v. Hart (1963) 223 Cal.App.2d 521, 524; 
Jaynes v. Stockton (1960) 193 Cal.App.2d 47, 54; 61 Ops.Cal.Atty.Gen. 227, 
232 (1978).)" (66 Ops.Cal.Atty.Gen., supra, at p. 389, fn. omitted.) 

It is thus clear that under the provisions of section 1128 of the Government 
Code the same individual may simultaneously hold the offices of appointive city attorney 
and president and board member of the airport authority which is the subject of this opinion. 

Question two asks if there is "an appearance of impropriety" where the same 
individual holds these offices simultaneously.  (See generally 64 Ops.Cal.Atty.Gen. 282 
(1981); 62 Ops.Cal.Atty.Gen. 546 (1979); and State Bar Formal Opn. No. 1981-63 
discussing pre-1982 law with respect to possible conflicts under State Bar Rules, American 
Bar Association Rules, and case law where an attorney also holds a local public office such 
as held here.) 
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We conclude in response to question two that there is no "appearance of 
impropriety" since the holding of these two offices at the same time is now legally 
sanctioned by the provisions of section 1128 of the Government Code. 

***** 
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