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TO BE PUBLISHED IN THE OFFICIAL REPORTS 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 
State of California 

JOHN K. VAN DE KAMP 
Attorney General 

: 
OPINION : No. 84-301 

: 
of : MAY 30, 1984 

: 
JOHN K. VAN DE KAMP : 

Attorney General : 
: 

RODNEY O. LILYQUIST : 
Deputy Attorney General : 

: 

THE HONORABLE BILL LOCKYER, MEMBER OF THE CALIFORNIA 
SENATE, has requested an opinion on the following question: 

Do Education Code sections 44427-44438 confer authority upon a county 
board of education to revoke the license to teach in that county of school teachers, 
administrators, and other certificated employees employed by the school districts of the 
county or by the county superintendent of schools? 

CONCLUSION 

Education Code sections 44427-44438 do not confer authority upon a county 
board of education to revoke the license to teach in that county of school teachers, 
administrators, and other certificated employees employed by the school districts of the 
county or by the county superintendent of schools. 
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ANALYSIS 

Education Code section 444271 states:  "County boards of education may 
revoke or suspend, for immoral or unprofessional conduct, evident unfitness for teaching, 
or persistent defiance of, and refusal to obey the laws regulating the duties of, teachers, the 
certificates granted by them."  The charges "shall be presented to the board in writing and 
shall be verified under oath."  (§ 44429.)  The certificate holder is given notice of the 
charges (§ 44430), has the right to be represented by counsel (§ 44431), and is "given a fair 
and impartial hearing" (§ 44430).  Certain specified acts are grounds for revocation or 
suspension by the county board.  (§§ 44433, 44435-44437.) 

The question presented for resolution is whether this statutory scheme 
authorizes a county board of education to revoke the license to teach in that county of 
school teachers, administrators, and other certificated employees employed by school 
districts of the county or by the county superintendent of schools.  We conclude that it does 
not. 

A superficial reading of these statutory provisions might lead one to the 
opposite conclusion. As quoted above, section 44427 appears to authorize some form of 
revocation or suspension.  The answer is found, however, by comparing the phrase "the 
license to teach" contained in the question with the phrase "the certificates granted by 
them" contained in section 44427.  The two are not the same. 

A person is "licensed to teach" by the state issuing a "credential."  Section 
44001 states:  "A 'credential' is a document issued by the State Board of Education or the 
Commission for Teacher Preparation and Licensing, authorizing a person to engage in the 
service specified in the credential."  The state issues various types of credentials that 
"license" the person "to teach."  (§§ 44250-44279.) 

The state (the Commission on Teacher Credentialing and its Committee of 
Credentials) also assumes the responsibility for revoking or suspending the "license to 
teach" by revoking or suspending the state credential.  (§§ 44420-44438.) 

What then are the "certificates" granted by county boards of education 
specified in section 44427?  At one time both a state credential and a county certificate 
were required for teaching employment.  (See Matteson v. State Board of Education (1943) 
57 Cal.App.2d 991, 995-996.)  A certificate was a "document issued by a county board of 
education to license the holder to perform the service specified in the certificate." 

1 All section references hereafter are to the Education Code. 

2 
84-301 

http:Cal.App.2d


 
 

 

    
 

  
 

 
  

  
 

        
 

 
  

 
    

 
 

  

 
  

    
  

 
 

                                                 
    

 
   

  
     

 
  

     

(§ 44004.)2 This dual licensing system, however, was eliminated by the Legislature, and 
the Education Code now does not authorize county boards of education to grant certificates 
to teach.3 One holdover provision of the dual licensing system remains that allows the 
renewal of a county certificate: 

"County boards of education may renew any certificate legally issued 
by them prior to October 1, 1945, and now in force; provided, that no 
certificate granted upon a credential issued by the State Board of Education 
or commission for a limited period shall be renewed or extended unless the 
credential upon which it was issued has been renewed or extended, and then 
only for the period of the renewal or extension of the credential." (§ 44331.) 

Because of the length of time involved and the absence of any particular purpose for 
renewal, we understand that such certificates no longer exist.4 

Nevertheless, a county board of education may be involved in the procedure 
where a credential is being suspended or revoked by the state.  Section 44422 provides: 

"Whenever the holder of any credential issued by the State Board of 
Education or the Commission for Teacher Preparation and Licensing is 
charged with immoral or unprofessional conduct or evident unfitness for 
service or persistent defiance of, and refusal to obey, the laws regulating the 
duties of his position, the commission in its discretion after notifying the 
person charged of its intention to do so, may require the county board of 
education of the county in which he is serving or has last served to give notice 
of, and conduct, a hearing of the charges in the manner prescribed by law for 
the hearing of charges for private admonition, or for the revocation or 
suspension of a certificate by a county board of education. 

"The county board of education, after the hearing, shall report to the 
commission its findings, and a summary of the evidence, and shall make a 

2 Currently the state issues certain specialized types of certificates.  (See §§ 44253.5, 44253.7, 
44325, 56362.7.) 

3 Under limited circumstances, such boards "may issue temporary certificates for the purpose 
of authorizing salary payments to certified employees whose credential applications are being 
processed . . . ."  (§ 44332.) 

4 The question concerns in part "certificated employees." These are persons who hold one or 
more documents "which singly or in combination license the holder to engage in the school service 
designated in the document or documents."  (§ 44006.)  For teaching, the appropriate document is 
a state credential and not a county certificate. (See §§ 44007, 44065, 44256-44258.) 
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definite recommendation concerning the revocation or suspension of the 
credential. 

"Upon receipt of a copy of the findings, summary of evidence, and 
recommendation, the commission may privately admonish the holder of the 
credential, or suspend or revoke the credential for the causes stated, or order 
the charges dismissed." 

Accordingly, a county board of education may conduct a hearing, report findings, 
summarize the evidence, and recommend to the state the revocation or suspension of a 
credential. 

In answer to the question presented, we conclude that sections 44427-44438 
do not confer authority upon a county board of education to revoke the license to teach in 
that county of school teachers, administrators, and other certificated employees employed 
by the school districts of the county or by the county superintendent of schools. 

***** 
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