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  THE HONORABLE GEORGE DEUKMEJIAN, GOVERNOR, has 
requested an opinion on the following questions: 
 
  1. On what date does the term of each of the present members of the 
Board of Governors of the California Community Colleges expire? 
 
  2. On what date may the Governor appoint the first voting tenured 
faculty member of the Board of Governors of the California Community Colleges? 
 

CONCLUSIONS 
 
  1. The term of each of the present members of the Board of Governors 
of the California Community Colleges expires on the fifteenth day of January of the fourth 
year following the expiration of the preceding term. 
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  2. The Governor may appoint the first voting tenured faculty member of 
the Board of Governors of the California Community Colleges on January 15, 1984. 
 

ANALYSIS 
 
  The following provisions of the Education Code were added by the Statutes 
of 1976, chapter 1010, section 2: 
 
  Section 71000: 
 

"There is in the state government a Board of Governors of the 
California Community Colleges, consisting of 15 members, who are 
appointed by the Governor with the advice and consent of two-thirds of the 
Senate." 

 
 Section 71001: 
 

"The terms of office of the members of the board shall commence on 
January 15, 1968, and the members shall enter upon their duties on that date 
and shall classify their terms of office by lot so that four of the terms of such 
appointive members shall expire on January 15, 1969, four of the terms of 
such appointive members shall expire on January 15, 1970, four of the terms 
of such appointive members shall expire on January 15, 1971, and three of 
the terms of such appointive members shall expire on January 15, 1972. 
Thereafter, the terms of office of the members of the board shall be four 
years. 

 
"At the first meeting of the board, and annually thereafter, the 

members shall select two of their members to serve as chairman, and vice 
chairman, respectively." 

 
 Section 71003: 
 

"Any vacancy on the board shall be filled by appointment by the 
Governor, subject to confirmation by two-thirds of the Senate.  The appointee 
to fill a vacancy shall hold office only for the balance of the unexpired term." 

 
These provisions are derived from the Education Code of 1959, sections 185, 186, and 188, 
respectively, originally enacted by the Statutes of 1967, chapter 1549, section 1. 
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  The same provisions were amended by the Statutes of 1977, chapter 1184, 
sections 3, 4, and 6, respectively, to provide as follows: 
 
 Section 71000: 
 

"There is in the state government a Board of Governors of the 
California Community Colleges, consisting of:  14 members, who are 
appointed by the Governor with the advice and consent of two-thirds of the 
Senate; and one voting student who is either a full-time or part-time student 
in good standing enrolled in a community college at the time of the 
appointment.  The student member shall be appointed by the Governor for a 
one-year term commencing on October 15.  The first voting student member 
appointed to the board shall occupy the seat on the board that is made 
available after the next full-term vacancy that occurs after January 1, 1978.  
Thereafter, such seat shall be designated as the voting student member seat 
and shall in the future be filled by community college students pursuant to 
this section and Section 71003." 

 
 Section 71001: 
 

"Except for the student member appointed by the Governor, the terms 
of office of the members of the board shall be four years. 

   
"The board shall annually select two of their members to serve as 

chairman, and vice chairman, respectively." 
 
 Section 71003: 
 

"Except for the student member appointed by the Governor, any 
vacancy on the board shall be filled by appointment by the Governor, subject 
to confirmation by two-thirds of the Senate.  A vacancy in the office of the 
student member shall be filled by appointment by the Governor.  The 
appointee to fill a vacancy shall hold office only for the balance of the 
unexpired term."  

 
  As finally amended by the Statutes of 1983, chapter 843, sections 1, 2, and 
3, respectively, these provisions now appear as follows: 
 
 Section 71000: 
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"There is in the state government a Board of Governors of the 
California Community Colleges, consisting of all of the following: 

 
"(a)(1) Until such time as paragraph (2) becomes operative, 14 

members, who are appointed by the Governor with the advice and consent of 
two-thirds of the Senate. 

 
"(2) Beginning with the date of the first appointment made pursuant 

to subdivision (c) and thereafter, 13 members, who are appointed by the 
Governor with the advice and consent of two-thirds of the Senate. 

 
"(b) One voting student who is either a full-time or part-time student 

in good standing enrolled in a community college at the time of the 
appointment.  The student member shall be appointed by the Governor for a 
one-year term commencing on October 15.  The first voting student member 
appointed to the board shall occupy the seat on the board that is made 
available after the next full-term vacancy that occurs after  January 1, 1978.  
Thereafter, such seat shall be designated as the voting student member seat 
and shall in the future be filled by community college students pursuant to 
this section and Section 71003. 

 
"(c) One voting tenured faculty member from a community college, 

who shall be appointed by the Governor for a two-year term.  The Governor 
shall appoint the faculty member from a list of names of at least three persons 
furnished by the Academic Senate of the California Community Colleges.  
The first voting tenured faculty member appointed to the board shall occupy 
the seat on the board that is made available by the next full-term vacancy of 
a four-year term that exists after January 1, 1984.  Thereafter, that seat shall 
be designated as the voting tenured faculty member seat and shall in the 
future be filled by a tenured faculty member from a community college 
pursuant to this section and Section 71003. 

 
"The faculty member of the board appointed by the Governor pursuant 

to this subdivision shall not participate on any subcommittee of the board 
responsible for collective bargaining negotiations." 

 
 Section 71001: 
 

"Except for the student member and the faculty member appointed by 
the Governor, the terms of office of the members of the board shall be four 
years. 
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"The board shall annually select two of its members to serve as 
president and vice president, respectively." 

 
 Section 71003: 
 

"Except for the student member and the faculty member appointed by 
the Governor, any vacancy on the board shall be filled by appointment by the 
Governor, subject to confirmation by two-thirds of the Senate.  A vacancy in 
the office of the student member or the office of the faculty member shall be 
filled by appointment by the Governor.  The appointee to fill a vacancy shall 
hold office only for the balance of the unexpired term."  

 
  We are first asked on what date the term of each of the current members of 
the board (i.e., except for the student member and the faculty member) expires.  The basic 
issue to be resolved is whether the terms run with the office or with the officer.  If the terms 
run with the office, appointees fill vacancies for unexpired terms; if the terms run with the 
officer, appointees fill vacancies for new full terms.  (66 Ops.Cal.Atty.Gen. 477, 478 
(1983).) One of the provisions of the statutory scheme under consideration which has 
remained constant is the four year term.  (§ 71001.)  In 1977, however, the express 
reference in that section to the specific dates establishing staggered terms was deleted, and 
no such reference presently appears. 
 
  Ordinarily, where no particular date is established for the commencement or 
expiration of a term, each incumbent takes a term, running from the date of his 
appointment, equal in duration to the period of time fixed by the statute as the term of the 
office; this is the rule in the absence of a statutory indication to the contrary. (People v. 
Nickel (1909) 9 Cal.App. 783.)  The leading case in California which represents an 
extension of the Nickel doctrine is Boyd v. Huntington (1932) 215 Cal. 473.  The court said 
at pages 479-480: 
 

"The law is well established that a term begins not necessarily from 
the date of the appointment, but from the time fixed by the lawmakers for it 
to begin. . . .  Nor is it necessary that such a statutory provision expressly fix 
a date for the beginning or ending of a term.  It is sufficient if the statute 
shows by its provisions that the term shall run with the office.  Such a result 
may properly be inferred from the construction of the statute as a whole . . .  
The statute here in question does fix the date of the commencement of the 
terms as August 8, 1915, the effective date of th[e] act, and the rotation in 
office or classification provided for therein in our opinion definitely fixes 
and establishes the end thereof. 
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"The classification or provision for rotation in office in the statutory 
declaration that not more than the terms of two members shall expire in any 
one year has for its purpose the fixing of the term and it cannot be given 
effect except by a holding that the beginning and expiration dates of the terms 
are so fixed and that all terms run with the office.  A contrary holding would 
result in a destruction of any effect of the provision."  (Emphasis added.) 

 
  Another feature of the statutory scheme under consideration which has 
remained constant, and which provides a positive and unequivocal indication of legislative 
intent, is that persons appointed "to fill a vacancy shall hold office only for the balance of 
the unexpired term."  (§ 71003.)  While the original specification of dates establishing 
staggered terms was deleted in 1977, all of the terms then existing had been established 
under preexisting law.  The feature requiring the filling of a vacancy for the balance of the 
unexpired term may only operate upon the previously established four year staggered 
terms.  Hence, although the present version of the statute contains no reference to specific 
dates for the commencement or expiration of terms, its provisions clearly show that such 
terms shall run with the office. 
 
  To hold that the terms run with the officer would have the additional effect 
of rendering meaningless the language of section 71003 providing that vacancies will be 
filled only for the balance of the unexpired term.  Where the term runs with the officer, any 
occurrence such as death, resignation, or disqualification of an incumbent would vacate the 
office and would necessarily result in the commencement of a new term upon appointment 
of a successor. Under no circumstances would there remain an unexpired portion of a 
preceding term of office and the language mentioned would be inoperative.  (27 
Ops.Cal.Atty.Gen. 310, 313 (1956).) 
 
  It is concluded that the term of each of the present members of the board 
expires on the fifteenth day of January of the fourth year following the expiration of the 
preceding term. 
 
  We are next asked on what date the Governor may appoint the first voting 
tenured faculty member of the board.  Section 71000, subdivision (c), provides that the first 
faculty member "shall occupy the seat on the board that is made available by the next full-
term vacancy of a four-year term that exists after January 1, 1984."  The first full-term 
vacancy following January 1, 1984, will occur on January 15, 1984.  (This will be one of 
the three offices to which an original appointment was made for a full four year term 
expiring on January 15, 1972.)  It is concluded that the Governor may appoint the first 
faculty member of the board on January 15, 1984. 

***** 


