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TO BE PUBLISHED IN THE OFFICIAL REPORTS 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 
State of California 

JOHN K. VAN DE KAMP 
Attorney General 

: 
OPINION : No. 84-801 

: 
of : OCTOBER 23, 1984 

: 
JOHN K. VAN DE KAMP : 

Attorney General : 
: 

CLAYTON P. ROCHE : 
Deputy Attorney General : 

: 

THE HONORABLE JEFFREY G. GREEN, COUNTY COUNSEL, 
MARIPOSA COUNTY, has requested an opinion on the following question: 

Is a federal magistrate authorized to solemnize marriages pursuant to section 
4205 of the California Civil Code? 

CONCLUSION 

A federal magistrate is not authorized to solemnize marriages pursuant to 
section 4205 of the California Civil Code. 
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ANALYSIS 

Section 4205 of the California Civil Code1 provides: 
"Marriage may be solemnized by any judge or retired judge, 

commissioner or retired commissioner, or assistant commissioner of a court 
of record or justice court in this state or by any priest, minister, or rabbi of 
any religious denomination, of the age of 18 years or over or by a person 
authorized to do so under Section 4205.1. 

"A marriage may also be solemnized by a judge who has resigned 
from office."  (Emphasis added.)2 

Federal law provides that federal magistrates shall have "all powers and duties conferred 
or imposed upon United States Commissioners by law."  (28 U.S.C. § 636(a)(1).) 
Accordingly, as federal judicial officers (28 U.S.C. § 632) who perform their duties within 
the jurisdiction of federal district courts, which are clearly courts of record (28 U.S.C. 
§ 636), it is suggested that federal magistrates fall within the purview of section 4205. 
Stated otherwise, federal magistrates are essentially "commissioner[s] . . . of a court of 
record . . . in this state" under that section. 

The suggestion would be persuasive but for the legislative history of section 
4205. Prior to 1967 the predecessor provision to section 4205 was numbered section 70. 
Between 1951 and 1967 section 70 provided: 

"70.  Marriage may be solemnized by either a justice of the Supreme 
Court, justice of the district courts of appeal, judge of the superior court, 
judge of the municipal court, judge of a justice court, priest or minister of the 
gospel of any denomination, of the age of 21 years or upwards." (Stats. 1951, 
ch. 1676, § 1.) 

It is thus clear that until 1967 section 70 provided that only judicial officers of California 
courts could solemnize marriages.  It did not include any federal judicial officers, even 
federal judges. 

In 1967, section 70 was amended to read. 

1 All section references are to the Civil Code unless otherwise indicated. 
2 Chapter 250, Statutes of 1984 will amend section 4205, effective January 1, 1985, to also 

include "commissioner of civil marriages or retired commissioner of civil marriages."  That officer 
is the county clerk, who may also appoint deputies to that position. 
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"Marriage may be solemnized by any judge of a court of record or 
justice court in this state or by any priest, minister or rabbi of any religious 
denomination, of the age of 21 years or over."  (Stats. 1967, ch. 1114.) 

Thus, the language of section 70 was changed from an enumeration of judicial officers of 
California courts to "any judge of a court of record or justice court in this state."  Read 
literally, such language would appear to encompass judges of federal courts located in this 
state. 

However, section 2 of the amending statute provided: 

"SEC. 2.  It is the intent of the Legislature that the amendment of 
Section 70 of the Civil Code made by the 1967 Regular Session of the 
Legislature does not constitute a change in, but is declaratory of, the 
preexisting law." 

Accordingly, the change in language with respect to those judges who could solemnize 
marriage did not work a change in the law. The language "any judge of a court of record 
or justice court in this state" was intended to mean any judge of a court within the California 
state judicial system. Although a legislative declaration such as was set forth in section 2 
of the 1967 statute is not necessarily binding upon the Court where preexisting law was 
ambiguous (see, e.g. California Emp. Etc. Com. v. Payne (1947) 31 Cal.2d 210, 213-214; 
Learner Co. v. County of Alameda (1965) 234 Cal.App.2d 278, 284-285.), we do not have 
such a situation to invoke that rule of construction. There was no ambiguity in the pre-
1967 law as to those judicial officers who were authorized to solemnize marriages.3 In 
short the Legislature was not purporting to "clarify" the law on this point.  It merely restated 
the unambiguous law in different language.4 

Additionally, any "construction" of section 70, as amended in 1967, to 
include judges of federal courts in California would be improper.  A statute is to be literally 
construed except where to do so would lead to absurd results or would be contrary to the 

3 The only ambiguity we perceive in the pre-1967 statute was whether a rabbi was a "priest or 
minister of the gospel" within the meaning of section 70, since that term was added in 1967.  

4 The question naturally arises as to why the Legislature changed the language in this respect. 
We can only speculate.  However, we note that Chapter 17 of the Statutes of 1967 would have 
amended section 70 to change the words "justice of the district courts of appeal" to "justice of the 
courts of appeal" to reflect the change in name of those courts. 

Perhaps the Legislature felt that the language in chapter 1114 of Statutes of 1967 would 
preclude the need for such language changes in the future by substituting "court of record" for a 
specific enumeration of such courts. 
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manifest intention of the Legislature. (See, Atlantic Richfield Co. v. Workers' Comp. 
Appeals Bd. (1982) 31 Cal.3d 715, 726-727.) If section 70, as amended, were literally read 
to include federal courts in California, that construction would defeat the legislative intent. 

Furthermore, section 70, as amended in 1967 is arguably ambiguous. It could 
be construed as meaning (1) only California courts or (2) any courts in California, including 
federal courts.  Then, as stated by our Supreme Court recently in Sand v. Superior Court 
(1983) 34 Cal.3d 567, 570: 

". . . This ambiguity invites statutory construction:  'Where the 
language [of a statute] is susceptible of more than one meaning, it is the duty 
of the courts to accept that intended by the framers of the legislation, so far 
as its intention can be ascertained.' (Stillwell v. State Bar (1946) 29 Cal.2d 
119, 124 [173 P.2d 313].) (4) In Select Base Materials, Inc. v. Board of 
Equal. (1959) 51 Cal.2d 640, 645 [335 P.2d 672], this court reiterated that 
'The fundamental rule of statutory construction is that the court should 
ascertain the intent of the Legislature so as to effectuate the purpose of the 
law.' . . ."  (Emphasis added.) 

The legislative declaration in section 2 of the statute, therefore, must be accepted.  Thus in 
1967, only state court judges were included within the purview of section 70 as amended. 

In our view, subsequent events have not changed this basic conclusion. 
Section 70 was renumbered section 4205 in 1969 without change.  (See Stats., 1969, ch. 
1608, § 8, pp. 3316-3317.)  This repeal and reenactment in the same form did not change 
the law. (See, e.g., In re Dapper (1969) 71 Cal.2d 184, 189.)  Subsequently, the only 
amendments material to our consideration herein have been the addition after the words 
"any judge" in paragraph one of section 4205 of the words "or retired judge, commissioner 
or retired commissioner, or assistant commissioner." 

Clearly, these amendments have merely added to the list of those entitled to 
solemnize marriage.  Added are retired judges and other subordinate judicial officers of the 
same courts previously encompassed by section 4205, that is, California courts. These 
additions in no way expanded the courts described by the words "court of record or justice 
court in this state".  "'[F]ailure to make changes in a given statute in a particular respect 
when the subject is before the Legislature, and changes are made in other respects, is 
indicative of an intention to leave the law unchanged in that respect.'"  (Williams v. 
Industrial Acc. Com. (1966) 64 Cal.2d 618, 620.)  "Parts of an amended statute not affected 
by the amendment will be given the same construction that they received before the 
amendment" (Brailsford v. Blue (1962) 57 Cal.2d 335, 339.) "[A] clause in a statute will 
be given no different meaning after an amendment than it had before, if the amendment 
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relates to other matters, and was obviously not designed to affect its meaning."  (Barber v. 
Palo Verde Etc. Co. (1926) 198 Cal. 649, 651-652.) 

If the Legislature had wished to expand the statute to include federal judicial 
officers, it would seem that it would have added the words "of this state or the United 
States" or words of similar import after the words "court of record" in section 4205 when 
the section was before it a number of times between 1969 and the present. 

Accordingly, we conclude that section 4205 does not include within its scope 
any federal judicial officers. From that conclusion it follows that a federal magistrate is not 
authorized to solemnize marriages pursuant to that section.5 

***** 

5 We note that such conclusion applies to federal judges in their capacity as federal judges. It 
is to be recalled that section 4205 permits retired state court judges and state court judges who 
have resigned from office to solemnize marriages.  Some federal judges and magistrates may still 
qualify to perform or have performed marriages by virtue of such prior status as state court judges. 
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