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THE HONORABLE MICHAEL D. BRADBURY, DISTRICT 
ATTORNEY, COUNTY OF VENTURA, has requested an opinion on the following 
question: 

Does a county probation officer have a duty to make a child abuse report 
when he or she knows or reasonably suspects that a juvenile has a non-accidental 
physical injury inflicted by the police in the course of the juvenile's arrest? 

CONCLUSION 

A county probation officer has no duty to make a child abuse report when 
he or she knows or reasonably suspects that a juvenile has a non-accidental physical 
injury inflicted by the police in the course of the juvenile's arrest unless he or she knows 
or reasonably suspects that the force used to inflict the injury was not reasonably 
necessary to effect the arrest, prevent escape or overcome the resistance of the minor. 
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ANALYSIS
 

Penal Code Section 11166(a) in the child abuse reporting law provides in 
part: 

". . . any . . . employee of a child protective agency who has 
knowledge of or observes a child . . . within the scope of his or her 
employment whom he or she knows or reasonably suspects has been the 
victim of child abuse shall report the known or suspected instance of child 
abuse to a child protective agency . . . .  For the purposes of this article, 
'reasonable suspicion' means that it is objectively reasonable for a person to 
entertain such a suspicion, based upon facts that could cause a reasonable 
person in a like position, drawing when appropriate on his or her training 
and experience, to suspect child abuse." 

Section 111651 defines certain terms used in the child abuse reporting law 
as follows: 

"(a) 'Child' means a person under the age of 18 years." 

". . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 

"(g) 'Child abuse' means a physical injury which is inflicted by other 
than accidental means on a child by another person. 

". . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 

"(k) 'Child protective agency' means a police or sheriff's department, 
a county probation department, or a county welfare department." 

We are asked whether the child abuse reporting requirements are applicable 
to a probation officer dealing with a minor who has incurred physical injuries in the 
course of being arrested by a peace officer.  In addressing this issue we must differentiate 
between two factual situations.  The physical injuries incurred by a minor during his or 
her arrest may result from the application of the use of reasonable force or by the use of 
excessive force.  Section 835 provides: 

Section references are to the Penal Code unless otherwise indicated. 
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"An arrest is made by an actual restraint of the person, or by 
submission to the custody of an officer.  The person arrested may be 
subjected to such restraint as is reasonable for his arrest and detention." 

Section 835a provides in part: 

"Any peace officer who has reasonable cause to believe that the 
person to be arrested has committed a public offense may use reasonable 
force to effect the arrest, to prevent escape or to overcome resistance." 

When a peace officer arrests a minor for a crime Welfare and Institutions 
Code section 626 requires the peace officer to deliver the minor to the probation officer 
without unnecessary delay for proceedings under the Juvenile Court Law unless the 
minor is released from custody.  It is not uncommon for the minor to complain to the 
probation officer of mistreatment by the arresting officer in such situations. The question 
presented requires us to determine whether the probation officer is required to report such 
cases under the child abuse reporting law. 

An analysis of section 11166(a), supra, reveals that a duty to report arises 
when: 

(1) an employee of a child protective agency 
(2) has knowledge of or observes a child 
(3) within the scope of his or her employment 
(4) whom he knows or reasonably suspects 
(5) has been the victim of child abuse. 

A probation officer is an employee of a child protective agency under 
section 11165(k) so element (1) of the reporting requirement is satisfied.  We assume the 
juvenile referred to in the question is a minor under the age of 18 whom the police have 
taken into temporary custody pursuant to Welfare and Institutions Code section 625 
because the minor has committed a crime.  Thus the juvenile is a child under section 
11165(a), supra. The question posits as facts that the probation officer "knows or 
reasonably suspects that a juvenile has a nonaccidental physical injury inflicted by the 
police in the course of the juvenile's arrest." This knowledge or suspicion of a particular 
child's injuries satisfies elements (2) and (4) of the reporting requirement.  We assume 
that the probation officer's contacts with the child are within the scope of his or her 
employment so element (3) is also satisfied. 

The remaining question is whether the physical injuries inflicted on the 
juvenile by the police in the course of the juvenile's arrest make the juvenile a "victim of 
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child abuse".  This requires a careful analysis of the term "child abuse." We have noted 
that the child abuse reporting law defines child abuse to mean "a physical injury which is 
inflicted by other than accidental means on a child by another person."  (§ 11165(g).) 
Read literally this would include physical injury inflicted on a minor by a peace officer 
which was reasonably necessary to effect the minor's lawful arrest. However, we do not 
believe that the Legislature intended that the physical injuries which result from the use 
of reasonable force which it has authorized peace officers to use to effect an arrest of a 
minor is to be reported as child abuse under the child abuse reporting law. Use of the 
word "abuse" suggests that Legislature contemplated that the conduct in question is 
excessive and unauthorized.2 The courts will disregard the literal meaning of statutory 
language when necessary to avoid absurd results or to effectuate manifest legislative 
purposes. (Henreid v. Superior Court (1976) 59 Cal.App.3d 552.)  We conclude that 
physical injuries incurred by a minor caused by use of reasonable force used by a peace 
officer to effect the lawful arrest of the minor does not constitute child abuse within the 
meaning of the child abuse reporting law. 

On the other hand when excessive force is used in the arrest of the minor by 
a peace officer which inflicts a physical injury on the minor, we find no statutory or other 
reason why such an injury is not child abuse as that term is defined in the child abuse 
reporting law.  If the other requisites of reporting as outlined above are present section 
11166(a) requires a probation officer (as an employee of a child protective agency) to 
report such an injury as child abuse when he or she "knows or reasonably suspects" the 
minor has been the victim of child abuse. 

We recognize that our interpretation of child abuse requires the probation 
officer to consider whether the force used to effect the arrest of the minor was reasonably 
necessary or excessive when determining his or her duty to report any resulting physical 
injury to the minor as child abuse. This means that the reasonableness of the force used to 
inflict the injury must be considered as well as the age of the person, whether a physical 
injury was inflicted, whether it was self inflicted, or accidental to determine whether 

When the Legislature rewrote the child abuse reporting law in 1980 it explained its intent 
in part as follows: 

"In enacting [the child abuse reporting law], the Legislature recognizes that the reporting 
of child abuse and any subsequent action by a child protective agency involves a delicate balance 
between the right of parents to control and raise their own children by imposing reasonable 
discipline and the social interest in the protection and safety of the child.  Therefore, it is the 
intent of the Legislature to require the reporting of child abuse which is of a serious nature and is 
not conduct which constitutes reasonable parental discipline."  (Ch. 1071, Stats. 1980, § 5, 
p. 3425.) 
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there is any child abuse which must be reported under the child abuse reporting law. The 
duty to report does not arise until knowledge or reasonable suspicion of each fact 
necessary to establish child abuse enters the mind of a person required to make child 
abuse reports.  Section 11166(a) defines reasonable suspicion to mean that "it is 
objectively reasonable for a person to entertain such a suspicion, based upon facts that 
could cause a reasonable person in a like position, drawing when appropriate on his or 
her training and experience, to suspect child abuse." Unless the probation officer's 
suspicion of child abuse rises to the level of the statutory test there is no duty to report 
such suspicion. 

A probation officer is not required to accept the minor's version of what 
happened during the minor's arrest. The minor's account of what happened may or may 
not give rise to knowledge or reasonable suspicion of child abuse in the probation 
officer's mind.  Other information possessed by the probation officer may indicate that 
the minor is lying. The probation officer might well make inquiries of the arresting 
officer and other witnesses to determine whether any suspicion raised by the minor's 
account was reasonable.  We do not suggest that the probation officer is to make a full 
investigation of all relevant facts before deciding that his or her suspicion of child abuse 
is reasonable.  That is the roll of the child protective agency to whom a child abuse report 
is made.  Nevertheless the child abuse reporting law contemplates that the persons 
required to report child abuse will obtain sufficient information of the circumstances to 
determine whether any suspicion they might have of child abuse is reasonable.3 

We conclude that a probation officer does not have a duty to make a child 
abuse report when he or she knows or reasonably suspects that a juvenile has a non-
accidental physical injury inflicted by the police in the course of the juvenile's arrest 
unless he knows or reasonably suspects that the force causing the injury was not 
reasonably necessary to effect the arrest, to prevent escape, or to overcome the resistance 
of the minor. 

***** 

In Planned Parenthood Affiliates v. Van de Kamp (1986), 181 Cal.App.3d 245, the court 
held that the child abuse reporting law did not require a doctor to report consensual sex between 
minors under 14 absent "indicia of actual sexual or other abuse in the judgment of the reporting 
professional involved."  The court rejected the view expressed in 67 Ops.Cal.Atty.Gen. 235 
(1984) that a child abuse report is required when a child under 14 receives medical attention for a 
sexually transmitted disease, for pregnancy or for an abortion.  The court said that our 1984 
opinion departed "from the norm of employing trained professional judgment to determine abuse 
on a case-by-case basis."  (Id., p. 261)  On page 273 of its opinion the court observed: "A 
fundamental part of the reporting law is to allow the trained professional to determine an abusive 
from a nonabusive situation." 
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