
 
 

 

 
 

 
 

 
 

 
 

_________________________  
 
 

 
 
 

 
 

 
 

 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 

  
 

 
 
 

     
________________________________________________________________________  
 
 
   

 
 
   

 
 

 
 
    

  
 

 
 
    

   
 


 


 

 


 

 


 

 


 


 

 

 

 

 

 

 


 

 

TO BE PUBLISHED IN THE OFFICIAL REPORTS
 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL
 
State of California
 

JOHN K. VAN DE KAMP
 
Attorney General
 

:
 
OPINION : No. 85-907
 

:
 
of : MARCH 14, 1986 

:
 
JOHN K. VAN DE KAMP :
 

Attorney General :
 
:
 

RONALD M. WEISKOPF :
 
Deputy Attorney General :
 

:
 

THE HONORABLE ERNEST L. KONNYU, MEMBER OF THE 
CALIFORNIA ASSEMBLY, has requested an opinion on the following question: 

May the city council of a general law city specify the location of the office 
where the elected treasurer conducts city business? 

CONCLUSION 

A city council of a general law city may specify the location where the 
elected city treasurer conducts city business. 

ANALYSIS 

Section 36501 of the Government Code provides for the government of a 
general law city to be vested in a five member city council, a city clerk, a city treasurer, a 
chief of police, a fire chief, and such subordinate officers or employees as are provided 
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for by law.  (Gov. Code, § 36500.)1 Section 36505 requires the city council to appoint the 
chief of police and permits it to appoint a city attorney, a superintendent of streets, a civil 
engineer, and "such other subordinate officers or employees as it deems necessary" (§ 
36505; see also § 36501) which appointive officers and employees hold office "during 
the pleasure of the city council."  (§ 36506; Chambers v. City of Sunnyvale (1942) 56 
Cal.App.2d 438, 441; but see Ball v. City Council (1967) 252 Cal.App.2d 136, 141, and 
Healdsburg Police Officers Assn. v. City of Healdsburg (1976) 57 Cal.App.3d 444, 450.) 

Needless to say, city councilpersons are elected. (§ 36503; cf. § 36508.)  
Generally speaking, so too are the city clerk and city treasurer (§ 36503; cf. §§ 36502, 
36508, 36509), but the city council may submit to the electorate the question of whether 
these positions should be appointive (§§ 36508, 36509) and thereafter held at the pleasure 
of the city council (§ 36510) rather than for fixed terms (§§ 35442, 35443, 36503).  (See 
generally 67 Ops.Cal.Atty. Gen. 405, 408-409 (1984).)  Whether they are appointed or 
elected however, the compensation of the city clerk and the city treasurer of a general law 
city is fixed by the city council by resolution or ordinance. (Compare §§ 36506 & 37100 
with § 36517.) 

The duties of a city treasurer of a general law city are specified by statute: 
he is to "receive and safely keep all money coming into his hands as treasurer" (§ 41001); 
he must perform such duties relative to the collection of city taxes and license fees as 
may be prescribed by ordinance (§ 41005); he must comply with all the laws governing 
deposit and securing of public funds and the handling of trust funds in his possession 
(§ 41002); he must pay out money only on warrants signed by legally designated persons 
(§ 41003); and he must at least monthly submit a written report and accounting of all 
receipts, disbursements, and fund balances to the city clerk - the accounting officer of a 
general law city who maintains records of its financial condition (§§ 40802, 40804; but 
see § 40805.5), and the city council (§ 41004; cf. § 34000, defining "legislative body"). 
The treasurer may appoint deputies (§ 41006) who hold office at his pleasure and receive 
such compensation as is provided by the city council.  (§ 41007.) 

We are asked whether a city council may require the elected treasurer to 
perform these statutory duties at a particular place, as for example at the city hall. We 
conclude that it may. 

In 43 Ops.Cal.Atty.Gen. 119 (1964) we were essentially asked the same 
question with respect to the city council's authority vis-a-vis the elected city clerk and 
answered it affirmatively.  Although we acknowledged the want of express statutory 
authority for a city council of a general law city to regulate the working hours and the 

1 All section references herein are to the Government Code. 
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place of work of an elected city clerk (43 Ops.Cal.Atty.Gen., supra, at 119), we felt such 
authority to be inferentially granted by sections 34000 (city council is the legislative body 
of a city), 37100 (it may pass ordinances not in conflict with general law) and 37112 (it 
may perform all acts necessary or proper in order to carry out its governing duties).  (43 
Ops.Cal.Atty.Gen., supra, at 119.) Thus, we said, "An ordinance passed by a city council 
governing the . . . place of work of an elected city clerk would . . . initially be presumed 
valid."  (Ibid.) 

That initial conclusion was strengthened by reference to section 40812 
which states that "[the city clerk] shall perform such additional duties as are prescribed 
by ordinance."  "If a city council may add to the statutory duties of a city clerk" we said, 
"it is difficult to perceive why the city council could not by ordinance say where and 
when these duties are to be carried out, or at least frame the duties in such language that 
by their nature they could only be carried out at certain times and places."  (43 
Ops.Cal.Atty.Gen., supra, at 120.)  Finally we pointed to section 36517 (which enables a 
city council to fix the city clerk's compensation as well as the city treasurer's) and said 
that since there was no limit on the salary-making authority contained therein, "the 
council could adopt an ordinance prescribing a salary for the city clerk payable on an 
"hours-worked-in-office" basis or perhaps otherwise conditioning receipt of salary upon 
the number of hours worked at a specific location."  (43 Ops.Cal.Atty.Gen., supra, at 
120.) 

There is no cogent reason why the foregoing rationale and conclusion 
should not apply to the elected city treasurer.  The general ordinance making powers of 
the city council set forth in sections 37100 and 37112 are equally forceful; its ability to 
prescribe additional duties for the city clerk which are cited (§ 40812) finds parallel in its 
ability to prescribe by ordinance duties relative to the collection of taxes and license fees 
for the treasurer to perform (§ 41005); and its authority to prescribe the treasurer's 
compensation derives from the same source as its ability to prescribe the city clerk's. 
(§ 36517.) Furthermore, in the municipal scheme of things, the Legislature has treated the 
city treasurer and the city clerk alike:  both are part of the government of a general law 
city (§ 36501(b)(c)), both are normally elected with provision made for their being 
appointed (§§ 36508, 36509), and both are required to file bonds as public officers. 
(§ 36518.)  In addition, the duties of the two offices are complementary.  The city 
treasurer and city clerk handle the financial affairs of the city together:  the treasurer 
receives (§§ 41003, 36522) and pays out (§ 41003; Draper v. Grant (1949) 91 
Cal.App.2d 566, 570) city monies and the city clerk, as city accounting officer (§§ 40802, 
40804), audits his or her so doing (§§ 41004, 36522; McConoughey v. Jackson (1894) 
101 Cal. 265, 269; see also § 37203). Since their positions are similarly established and 
their municipal duties interrelated, we see no reason to treat them differently. 
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Nevertheless, it has been suggested that our earlier conclusion should not 
be made applicable to an elected treasurer because, unlike the elected clerk, he does not 
deal with the public but rather with financial institutions and accordingly there is no need 
for him to have an office in a public building. We reject the suggestion.  Aside from the 
technicality that financial institutions may be considered as much a part of "the public" as 
are individual citizens (cf. 68 Ops.Cal.Atty.Gen. 286, 288-290 (1985), we do not accept 
the premise that a city treasurer would not have occasion to deal with the latter.  Any 
holder of a city warrant would be just as entitled to present it and have it paid at the 
treasurer's office as at a financial institution, and the treasurer's duties with respect to the 
collection of city taxes and license fees (§ 41005) would see contact with individual 
citizens at the treasurer's office.  As far as setting the location of that office is concerned, 
the convenience of the public should take precedence over the convenience of the public 
officer with whom it deals.  As we concluded before: 

"It should be remembered that cities perform many services which 
cannot satisfactorily be confined to a general time schedule, as such 
services are based upon reasons of public necessity.  There would appear to 
be merit in allowing the city council of each city to determine and prescribe 
for the various offices of the particular city the place and hours of operation 
which would best serve the public.  Cf. 33 Ops.Cal. Atty.Gen. 37, 39 
(1959)."  (43 Ops.Cal.Atty.Gen., supra, at 120.) 

Accordingly we conclude that our 1964 opinion is apropos and that a city council of a 
general law city may prescribe the place for the elected city treasurer to conduct official 
business. 

Although a city council of a general law city has a good deal of power over 
its city treasurer -- setting his/her compensation (§ 36515), prescribing in part his/her 
duties (§ 41005), and saying where the place shall be where the treasurer's conduct of the 
city's fiscal affairs shall be performed, still the office of treasurer is one established by 
state statute and the actions a city council can take in its regard are not without limit. 

The California Constitution has granted general power to cities to make and 
enforce within their limits all local, police and other ordinances that are not in conflict 
with general laws (Cal. Const., art. XI, § 2; cf. id., § 7 and Gov. Code, § 37100), and has 
required the Legislature to provide appropriate powers thereto (id., art. XI, § 2).  (68 
Ops.Cal.Atty.Gen. 175, 178, supra.)  The Legislature has answered its constitutional 
charge and has created a general design of municipal government (Gov. Code, tits. 4, 5) 
and as part of that scheme, it has created the independent office of city treasurer with 
important duties to safeguard the financial condition of a municipality.  Needless to say, a 
general law city cannot act to destroy that independent office.  (Cal. Const., art. XI, § 2; 
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Gov. Code, § 37100; 68 Ops.Cal.Atty.Gen. 175, 178, supra.) For example, although it 
has power to fix the compensation for the office (§ 36517), it can not refuse to fix it, nor 
can it fix it so low, that no competent person would deign to serve. (Butler v. Williams 
(1929) 207 Cal. 732, 736; De Merritt v. Weldon (1908) 154 Cal. 545, 549, 551; Mitchell 
v. Walker (1956) 140 Cal.App.2d 239, 243.)  As was said in De Merritt v. Weldon, supra, 
154 Cal. at 549: 

"[W]here the state legislature has seen fit to determine by lawful act 
that a municipality shall have a certain designated officer to perform duties 
specified in the act, who shall be paid for his services a compensation, 
which compensation shall be fixed by the legislative body of the town, -- in 
this case the board of trustees, -- such legislative body of the town may not 
effectually provide that there shall be no compensation at all, or practically 
destroy the office by fixing the compensation at so low a figure that no one 
will discharge the duties thereof for the compensation fixed.  Such a 
provision by the trustees would appear to be in conflict with the act of the 
state legislature, and therefore void."  (Accord Butler v. Williams, supra; 
Mitchell v. Walker, supra.) 

And just as a city council may not effectively destroy a municipal office by 
setting its compensation so low that no one would serve to discharge its duties, so too 
may it not emasculate the Legislature's design for municipal government by depriving an 
officer adequate quarters and indispensable help and equipment with which his or her 
statutorily set duties might be carried out. (Cf. Hicks v. Board of Supervisors (1977) 69 
Cal.App.3d 228, 240-242, 244.)  Instead, a city council is required to provide for 
appropriate quarters and such help and equipment as is essential for the effective 
functioning of the office in question.  As with the question of compensation, however, the 
question of exactly what quarters, help and equipment are needed for the functioning of a 
municipal office is a matter for a city council to decide in its budgetary process, and 
where its discretion is exercised fairly and in good faith it will not be second guessed. 
(Cf. De Merritt v. Weldon, supra, 154 Cal. at 551; Mitchell v. Walker, supra, 140 
Cal.App.2d at 243; Hicks v. Board of Supervisors, supra, at 234, 235. 

With this in mind then, with respect to the specific inquiry posed we 
conclude it to be within the authority of a city council of a general law city to prescribe 
the location of the office where the elected city treasurer conducts his/her official 
business. 

***** 
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