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THE HONORABLE JAMES P. BOTZ, COUNTY COUNSEL, SONOMA 
COUNTY, has requested an opinion on the following question: 

Does the Equal Protection Clause principle of "one person, one vote" apply to the
members of a local transportation authority appointed pursuant to section 180051 of the Public
Utilities Code, a provision of the Local Transportation Authority and Improvement Act? 

CONCLUSION 

The constitutional "one person, one vote" requirement for elective governmental
bodies does not apply to membership of a local transportation authority created pursuant to the Local
Transportation Authority and Improvement Act. 

ANALYSIS 

The Local Transportation Authority and Improvement Act is found in section 180000
et seq. of the Public Utilities Code.1  Such an authority is authorized to enact a retail and use tax
ordinance, with voter approval, to finance a "county transportation expenditure plan."  Such a plan
may include "the construction and improvement of state highways [in the county], the construction,
maintenance, improvement, and operation of local streets, roads and highways, and the construction,
improvement, and operation of public transit systems."  (See §§ 180200-180206.) 

Section 180051 provides for the appointment of and membership of an authority.  It 
states: 

"A board of supervisors choosing to create an entirely new entity as an
authority, shall determine the membership of the authority with the concurrence of
a majority of the cities having a majority of the population in the incorporated area 

1All section references are to that code unless otherwise indicated. 
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of the county. Each member of the authority shall be an elected official of a local
governmental entity within or partly within the county.  Members of the board of 
supervisors serving on an authority shall comprise less than a majority thereof."    

We are asked whether the "one person, one vote" principle of the Equal Protection Clause of the
United States Constitution applies to the membership of such a local transportation authority
appointed by the board of supervisors.  That principle, first enunciated in the "reapportionment 
cases" (see e.g. Baker v. Carr (1962) 369 U.S. 186, Wesberry v. Sanders (1964) 376 U.S. 1 and
Reynolds v. Sims (1964) 377 U.S. 533) "`means that as nearly as practical one man's vote. . . is to
be worth as much as another's.'"  (See Reynolds v. Sims, supra, 377. U.S. at p. 559.) Accordingly,
". . . the right of suffrage can be denied by a debasement or dilution of the weight of a citizen's vote
just as effectively as by wholly prohibiting the free exercise of the franchise." (Id, at p. 555.) 

We conclude that the "one person, one vote" principle in not applicable to a local
transportation authority since its members are not elected by the people, either directly or indirectly.
The authority is, in our view, solely an appointive body. 

Since the inception of the "one person, one vote principle" in the reapportionment
cases, the principle has been extended to elective local governmental bodies which perform
important governmental functions.  Accordingly, in Hadley v. Junior College District (1970) 397
U.S. 50, the United States Supreme Court applied the principle to a local junior college district
wherein the trustees were chosen by the electorate by trustee areas. Thus the court stated: 

". . . We therefore hold today that as a general rule, whenever a state or local
government decides to select persons by a popular election to perform governmental
functions, the Equal Protection Clause of the Fourteenth Amendment requires that
each qualified voter must be given an equal opportunity to participate in that
election, and when members of an elected body are chosen from separate districts,
each district must be established on a basis that will insure, as far as practicable, that
equal number of voters can vote for proportionately equal number of officials. . . ."
(Id., at p. 56.) 

See also Avery v. Midland County (1967) 390 U.S. 474): "one person, one vote" principle applicable
to Texas five member County Commissioners Court where four of the members were elected by
district. 

The Court in Hadley also noted however as follows: 

". . . We have also held that where a state chooses to select members of an 
official body by appointment rather than election, and that choice does not offend 
[other provisions of] the Constitution,[2] the fact that each official does not 

2As noted by the California Supreme Court in People Ex Rel. Younger v. County of El Dorado
(1971) 5 Cal.3d 480, 505, fn. 26, with respect to this statement of the United States Supreme Court: 

"Under certain circumstances, not here present . . ., the use of an appointive
rather than an elective process may offend constitutional protections other than 'one
person, one vote.'"

      In that case the California Supreme Court, following Sailors, held that the "one person, one vote"
principle did not apply to the Tahoe Regional Planning Agency since it was an appointive rather 
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`represent' the same number of people does not deny those people equal protection
of the laws. Sailors v. Board of Education, 387 U.S. 105 (1967). . . ." (397 U.S. at 
p. 58, emphasis added). 

With respect to local appointive boards and commissions, Sailors v. Board of 
Education (1967) 387 U.S. 105 is instructive. In that case a county school board was not chosen by
the electorate but by delegates from local school boards.  Each local elective school board sent a 
delegation to a biennial meeting at which those delegates elected a five county school board.  Those 
selected were not required to be members of local boards, but were, however, elected by the
delegates from candidates who were nominated by school electors. 

The court concluded that the "one person, one vote" principle was not violated under 
this procedure. The court stated: 

"We find no constitutional reason why state or local officers of the
nonlegislative character involved here may not be chosen by the governor, by the
legislature, or by some other appointive means rather than by an election. . . ."  (Id., 
at p. 108.)3 

"The Michigan system for selecting members of the county school board is
basically appointive rather than elective.6/" (Id. at p. 109). 

For our purposes herein, the reasoning in footnote 6 in Sailors is extremely significant.  In that 
footnote the Court, after repeating the method of appointing the board of education in Sailors and 
its delegate procedure, observed as follows: 

". . . [T]he delegates need not cast their votes in accord with the expressed
preferences of the school electors. There is no formal method by which a delegate
can determine the preferences of the people in his district.  It is evident, therefore, 
that the membership of the county board is not determined, directly or indirectly,
through an election in which the residents of the county participate.  The ̀ electorate' 
under the Michigan system is composed not of the people of the county, but the
delegates from the local school boards." (Emphasis added.) 

With this background as to the elective/appointive dichotomy which has been the
basis of the decisions of the United States Supreme Court in the "one person, one vote" cases, we
return to the governmental body at issue herein, a local transportation authority.  Under the terms 
of section 180051, the "board of supervisors . . . shall determine the membership of the authority
with the concurrence of the cities having a majority of the population in the incorporated area of the 
county. Each member shall be an elected official of a local governmental entity within or partly
within the county . . ." 

than an elective body. 

3The distinction the Court drew between legislative bodies and nonlegislative bodies, or
administrative bodies, in Sailors was later rejected in Hadley. However, the basic holding that
appointive bodies do not fall within the "one person, one vote" principle is still viable since the court
in Hadley cited Sailors with approval on that point. See also People Ex Rel. Younger v. County of
El Dorado, supra, 5 Cal.3d 480, 504 pointing out the continuing viability of the basic holding of 
Sailors re appointive bodies after the decision in Hadley. 
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Accordingly, although the members must be "elected officials," the electorate does
not vote for the members as such.  At the very most the electorate selects the potential pool of 
candidates. The members are then actually selected, i.e., appointed, by the joint action of the board
of supervisors and the cities having a majority of the population of the incorporated area.  As was 
the case in Sailors, there isn't even any method for the electorate to express a preference.  Thus, the 
members of the authority are not elected by the people either directly or indirectly.  They are
basically an appointive board. As such, the "one person, one vote" principle would not be 
applicable. 

It has been suggested, however, that the recent case, Board of Estimate of City of New
York v. Morris (1989) U.S. , 109 S.Ct. 1433, when applied to a county transportation authority,
would operate so as to make the county transportation authority essentially an "elective board." 

In that case the United States Supreme Court explained the composition of the Board
of Estimate as follows, and then explained briefly why the "one person, one vote" was applicable
to that board: 

"The Board of Estimate of the City of New York consists of three members
elected citywide, plus the elected presidents of each of the city's five boroughs.
Because the boroughs have widely disparate populations--yet each has equal
representation on the board--the Court of Appeals for the Second Circuit held that
this structure is inconsistent with the Equal Protection Clause of the Fourteenth
Amendment.  We affirm."  (109 S.Ct. at p. 1437.) 

"That the members of New York City's Board of Estimate trigger this
constitutional safeguard is certain.  All eight officials become members as a matter
of law upon their various elections. New York City Charter § 61 (1986). The 
Mayor, the Comptroller, and the President of the City Council, who comprise the
board's citywide number, are elected by votes of the entire city electorate.  Each of 
these three cast two votes, except that the Mayor has no vote on the acceptance or
modification of his budget proposal.  Similarly, when residents of the city's five
boroughs--the Bronx, Brooklyn, Manhattan, Queens, and Richmond (Staten Island)--
elect their respective borough presidents, the elections decide each borough's
representative on the board. These five members each have single votes on all board 
matters."  (109 S.Ct. at p. 1438, emphasis added.)   

Accordingly, all eight members of the Board of Estimate are elected to city or borough offices.
Election to those offices, ipso facto, also constitutes election to the Board of Estimate.  Stated 
otherwise, the Mayor, Comptroller, President of the City Council and the five borough presidents
are, "ex-officio," the Board of Estimate. 

This was explained by the Court of Appeals in greater detail.  Thus in Morris v. 
Board of Estimate (2d Cir. 1983) 707 F.2d 686, the court explained why the board was not
appointive: 

"Unlike the county school board members in Sailors, the members of the 
Board of Estimate are directly elected by the voters.  Upon election to these
respective positions, they automatically become Board members as a matter of
law. . . . 

". . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 
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"It follows that the Board of Estimate is not an appointive body; its
membership is definitely determined by election and by election alone. 

"Moreover, the question of the applicability of the Equal Protection Clause
to `ex officio' boards was settled in this circuit in Bianchii v. Griffing, 393 F.2d 457 
(2d Cir. 1968) . . . a citizen entering the voting booth in New York City `chooses at
one and the same time' his Borough President and his Board of Estimate Member. . . 
. 

"Accordingly, we conclude that the Board of Estimate is selected by popular
election." (Id., at p. 689.) 

In our opinion, this New York case has no applicability to a local county
transportation authority. The local transportation authority members do not serve "ex-officio" when
elected to another city or county office.  Their selection as authority members is not "determined by
election and by election alone," using the words of the Morris case, nor are they "selected by popular
election." Their situation is more analogous to the county board of education in Sailors which was 
held to be an appointive body. As already noted, the most that can be said of them as elected
officials is that the electorate by electing them to other city or county offices, merely determined the
pool from which they could be appointed. This is similar to the situation in Sailors where the 
electorate nominated candidates for the county board of education.  And in both Sailors and in the 
question presented, there was and is no way for the electorate to even express a preference as to who
should be appointed to the authority. Accordingly, in the words of the Court in footnote 6 in Sailors, 
quoted ante, with modification for our local transportation authority: 

"It is evident, therefore, that the membership of the . . . [local county
transportation authority] is not determined, directly or indirectly, through an election
in which the residents of the county participate.  The `electorate' under the . . . 
[California] system is composed not of the people of the county, but the . . . [board
of supervisors with the concurrence of the cities having a majority of the
population.]" 

We therefore conclude that the Equal Protection Clause principle of "one person, one
vote" is not applicable to the members of a local transportation authority appointed pursuant to
section 180051 of the Public Utilities Code. 

* * * * 
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