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DANIEL E. LUNGREN : 
Attorney General : 

: 
CLAYTON P. ROCHE : 

Deputy Attorney General : 
: 

THE HONORABLE LYLE D. ROSE, COUNTY COUNSEL, PLACER COUNTY, 
has requested an opinion on the following question: 

May a public cemetery district use the income from its endowment care fund to 
maintain the roads located within the boundaries of the cemetery? 

CONCLUSION 

A public cemetery district may use the income from its endowment care fund to 
maintain the roads located within the boundaries of the cemetery. 

ANALYSIS 

Cemeteries in California are operated by cities and counties (Health & Saf. Code, '' 
8125-8137),1 private corporations ('' 8275-8829), and public cemetery districts ('' 8890-9309).  We 
are asked herein whether a public cemetery district may use a portion of its endowment care fund to 
maintain the roads located within the boundaries of the cemetery.2 We conclude that it may. 

1All section references are to the Health and Safety Code unless otherwise indicated. 

2The possible range of expenses incurred in the operation and maintenance of a cemetery was examined in a 1971 
informal opinion (Cal. Atty. Gen., Indexed Letter, No. IL 71-111 (May 12, 1971)), where we reviewed a trust agreement 
which stated with respect to a cemetery's general care and maintenance: 
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Since 1985 public cemetery districts have been required to establish an "endowment 
care fund." Section 9000 provides: 

"The [district] trustees shall, on or before July 1, 1985, establish and create a 
fund to be known as `the endowment care fund,' and, for this purpose, may set aside, 
use, and apply from any unexpended funds a sum which, in the judgment of the 
trustees, may be necessary or expedient to provide for the endowment care of the burial 
lots in the cemetery and for this purpose may receive property by grant, gift, devise, or 
any other method. 

"The trustees shall require a deposit in the endowment care fund for each burial 
right sold, which shall be established by the trustees in an amount not less than the 
minimum amount set forth in Section 8738." 

Deposits in an endowment care fund made by a public cemetery district are controlled by the terms of 
section 8961.4, which states in part: 

"The board shall require a deposit in the endowment care fund which shall be 
established by the trustees in an amount not less than the minimum amount set forth in 
Section 8738 or any amendments thereto.  The amount of the deposits shall not be 
greater than the amount which is required to produce sufficient income to defray actual 
costs of care and maintenance of the cemetery or cemeteries for which the endowment 
care fund has been established." 

Section 8738, referenced in both sections 8961.4 and 9000, provides: 

"An endowment care cemetery is one which has deposited in its endowment 
care fund the minimum amounts heretofore required by law and shall hereafter have 
deposited in its endowment care fund at the time of or not later than completion of the 
initial sale not less than the following amounts for plots sold or disposed of: 

"(a) Two dollars and twenty-five cents ($2.25) a square foot for each grave. 

"(b) Thirty five dollars ($35) for each niche. 

". . . The principle of said sums is to remain intact and the net income of the trust fund is to be 
used `. . . for maintenance and overhead, maintaining and repairing fences, roadways and walks; drains and 
water systems, trees, shrubs, borders and lots; tools, machinery and equipment; buildings, statues and 
structures; insurance coverage of all kinds; ownership and burial records; administrative services properly 
applicable to the operation of the property and other necessary appurtenances and services at reasonable 
intervals and proportions, the allocations of which out of the funds available, shall be in the discretion of 
the cemetery.'" 
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"(c) One hundred ten dollars ($110) for each crypt; provided, however, that for 
companion crypts, there shall be deposited one hundred ten dollars ($110) for the first 
crypt and fifty-five dollars ($55) for each additional crypt." 

Two other statutes governing endowment care cemeteries are relevant to our inquiry.  Section 8729 
authorizes the "use [of] the income from such endowment care fund for the care, maintenance, and 
embellishment in accordance with the plan adopted, for the cemetery and its appurtenances . . . ." 
Section 8736 provides: 

"The endowment care fund and all payments or contributions to it are hereby 
expressly permitted as and for charitable and eleemosynary purposes. Endowment 
care is a provision for the discharge of a duty due from the persons contributing to the 
persons interred and to be interred in the cemetery and a provision for the benefit and 
protection of the public by preserving and keeping cemeteries from becoming unkept 
and places of reproach and desolation in the communities in which they are situated." 

In analyzing these various statutory provisions, we may rely upon several 
well-established principles of statutory interpretation. "In construing a statute a court's objective is to 
ascertain and effectuate the underlying legislative intent." (Moore v. California State Bd. of 
Accountancy (1992) 2 Cal.4th 999, 1012.) "In determining intent, we look first to the language of the 
statute, giving effect to its `plain meaning.'"  (Kimmel v. Goland (1990) 51 Cal.3d 202, 208-209.)  
"The words of the statute must be construed in context, keeping in mind the statutory purpose, and 
statutes or statutory sections relating to the same subject must be harmonized, both internally and with 
each other, to the extent possible." (Dyna-Med, Inc. v. Fair Employment & Housing Com. (1987) 43 
Cal.3d 1379, 1387.) "When two statutory constructions appear possible, this court's policy has long 
been to favor the construction that leads to the more reasonable result." (Webster v. Superior Court 
(1988) 46 Cal.3d 338, 343.) 

Pursuant to section 8961.4, deposits in an endowment care fund maintained by a public 
cemetery district "shall not be greater than the amount which is required to produce sufficient income 
to defray actual costs of care and maintenance of the cemetery or cemeteries for which the endowment 
care fund has been established." Maintaining the access roads within a cemetery in a safe condition 
would clearly constitute the "care and maintenance of the cemetery." 

Such construction of section 8961.4 is consistent with the provisions of the related 
statutory scheme governing endowment care cemeteries. Pursuant to the latter legislation, the income 
of an endowment care fund is to be used "for the care, maintenance, and embellishment [of] . . . the 
cemetery and its appurtenances" (' 8729) and "for the benefit and protection of the public by preserving 
and keeping cemeteries from becoming unkept and places of reproach and desolation in the 
communities in which they are situated" (' 8736). Maintaining the roads within a cemetery in a safe 
condition not only constitutes the care of the cemetery and its appurtenances but also protects the public 
by preventing the cemetery from becoming "unkept" and a place "of reproach and desolation." 

We do not view the language of section 9000 as inconsistent with the above 
interpretation given to section 8961.4. While income from an endowment care fund is "to provide for 
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the endowment care of the burial lots in the cemetery" (' 9000), the care of the burial lots reasonably 
includes the maintenance of the roads within the cemetery so as to allow safe access to the burial lots. 
Without access to the burial lots, they cannot be maintained. 

The "burial lots" language of section 9000 may not be read in isolation and be given a 
restrictive meaning inconsistent with the statute's other provisions.  Both sections 8961.4 and 9000 
require that the deposits in an endowment care fund maintained by a public cemetery district be "in an 
amount not less than the minimum amount set forth in Section 8738." As previously indicated, the 
endowment care funds established pursuant to section 8738 are to provide "care, maintenance, and 
embellishment [of] . . . the cemetery and its appurtenances" (8729).  It would be anomalous for the 
Legislature to set the minimum amount for an endowment care fund established by a public cemetery 
district at the section 8738 level of deposits and then prevent the district from using the funds for a 
similar range of services. We do not construe section 9000 in such a manner so as to be unreasonable, 
internally inconsistent, and at odds with section 8961.4 and related statutes. 

Accordingly, we conclude that a public cemetery district may use the income from its 
endowment care fund to maintain the roads located within the boundaries of the cemetery. 

* * * * * 
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