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: 

THE HONORABLE THOMAS F. CASEY, COUNTY COUNSEL, COUNTY OF 
SAN MATEO, has requested an opinion on the following question: 

When the members of a school district governing board discuss whether to employ a 
probationary certificated employee for a third consecutive school year, may the employee require that 
the discussion be held in public? 

CONCLUSION 

When the members of a school district governing board discuss whether to employ a 
probationary certificated employee for a third consecutive school year, the employee may not require 
that the discussion be held in public. 

ANALYSIS 

Education Code section 44929.21, subdivision (b)1 provides in part: 

"Every employee of a school district of any type or class having an average 
daily attendance of 250 or more who, after having been employed by the district for two 

1All references to the Education Code prior to footnote 2 are by section number only. 
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complete consecutive school years in a position or positions requiring certification 
qualifications, is reelected for the next succeeding school year to a position requiring 
certification qualifications shall, at the commencement of the succeeding school year, 
be classified as and become a permanent employee of the district. 

"The governing board shall notify the employee, on or before March 15 of the 
employee's second complete consecutive school year of employment by the district in a 
position or positions requiring certification qualifications, of the decision to reelect or 
not reelect the employee for the next succeeding school year to the position.  In the 
event that the governing board does not give notice pursuant to this section on or before 
March 15, the employee shall be deemed reelected for the next succeeding school 
year." 

We are asked to determine whether the governing board of a school district may make its decision 
whether to employ a probationary certificated employee for a third consecutive school year in a closed 
session of the board without allowing the employee or members of the public to be present. We 
conclude that the discussion may be held in closed session regardless of the employee's request that the 
discussion be held in public. 

As recently observed in Cousins v. Weaverville Elementary School Dist. (1994) 24 
Cal.App.4th 1846 with respect to the limited rights of probationary school employees: 

"The Education Code establishes two major classes of certificated school 
employees, permanent and probationary. (Ed. Code, ' 44929.21. . . .)  Unlike 
probationary employees permanent employees enjoy tenure and may only be dismissed 
for cause. ('' 44955, 44932-44947.)  A probationary employee enjoys less job 
security; although dismissal during the school year must be based on cause, a 
probationary teacher may be dismissed at the end of the school year by a simple notice 
of non-reelection.  (' 44929.21.) In school districts with an average daily attendance 
of 250 or more a probationary employee becomes permanent upon the commencement 
of a third consecutive school year in a certificated position. (Ibid.)"  (Id., at p. 1849; 
footnote omitted.) 

Probationary teachers may be "non-reelected" without any showing of cause, without any statement of 
reasons, and without any right of appeal or administrative redress.  (Bellflower Education Assn. v. 
Bellflower Unified School Dist. (1991) 228 Cal.App.3d 805, 808; Grimsley v. Board of Trustees (1987) 
189 Cal.App.3d 1440, 1448 [interpreting former ' 44882, the language of which is now contained in 
' 44929.21].) In addition to being subject to non-reelection for the next succeeding school year, first 
and second year probationary employees may be dismissed during the school year for unsatisfactory 
performance pursuant to provisions concerning the evaluation and assessment of performance of 
certificated employees (' 44660, et seq.) or for cause pursuant to section 44932. Either of these 
procedures requires a statement of reasons and notice to the employee of the opportunity to appeal the 
matter before an administrative law judge. Special procedures apply to termination for budgetary or 
financial reasons.  (' 44955; see Cousins v. Weaverville Elementary School Dist., supra, 24 
Cal.App.4th at 1854.) 
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As found in McFarland Unified School Dist. v. Public Employment Relations Bd. 
(1991) 220 Cal.App.3d 166, 169: "There is no question but that the final determination about rehiring 
probationary teachers lies within the discretion of the governing board and that tenure can be denied for 
any lawful reason regardless of the sufficiency of the cause." And as explained in Paramount Unified 
School Dist. v. Teachers Assn. of Paramount (1994) 26 Cal.App.4th 1371, 1378:  "Because 
probationary teachers do not have a vested property interest in their positions, non-reelection does not 
deprive them of property without due process of law and therefore they are not entitled to a hearing or 
statement of reasons for their dismissal under the provisions of Education Code section 44929.21, 
subdivision (b). . . ." 

Even though a non-reelection decision under the terms of section 44929.21 does not 
constitute a "for cause" termination, we assume for purposes of this analysis that the members of a 
board intend to discuss possible reasons for not employing a probationary certificated employee for a 
third consecutive year. Under such circumstances must the discussion be held in public if the 
employee so requests? 

To answer this question we turn to the open meeting requirements of the Ralph M. 
Brown Act (Gov. Code, '' 54950-54962; hereafter "Act"). 2 The Act generally requires that all 
meetings of "legislative bodies" of "local agencies," including school districts (' 54951), are to be open 
to the public.  Any closed session may only be conducted pursuant to statutory authorization. 
(' 54962.)  

One such statutory authorization is section 54957 which contains the so-called 
"personnel exception" to the open meeting requirements of the Act.  Section 54957 provides in 
pertinent part as follows: 

"Nothing contained in this chapter shall be construed to prevent the legislative 
body of a local agency . . . from holding closed sessions during a regular or special 
meeting to consider the appointment, employment, evaluation of performance, 
discipline, or dismissal of a public employee or to hear complaints or charges brought 
against the employee by another person or employee unless the employee requests a 
public session. 

"As a condition to holding a closed session on specific complaints or charges 
brought against an employee by another person or employee, the employee shall be 
given written notice of his or her right to have the complaints or charges heard in an 
open session rather than a closed session, which notice shall be delivered to the 
employee personally or by mail at least 24 hours before the time for holding the 
session. If notice is not given, any disciplinary or other action taken by the legislative 
body against the employee based on the specific complaints or charges in the closed 
session shall be null and void. . . ." 

2All references hereafter to the Government Code are by section number only. 
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The underlying purposes of the "personnel exception" are (1) to permit free and candid discussion of 
personnel matters by a local governmental body and (2) to protect the employee from public 
embarrassment.  (San Diego Union v. City Council (1983) 146 Cal.App.3d 947, 955; 63 
Ops.Cal.Atty.Gen. 153, 155 (1980); 61 Ops.Cal.Atty.Gen. 283, 291 (1978).) As an exception to the 
open meeting requirements (' 54953), the "personnel exception" is to be narrowly construed.  (San 
Diego Union v. City Council, supra, 146 Cal.App.3d at 955.) 

There can be little doubt that considering whether to grant tenure to a probationary 
employee is a matter within the scope of the personnel exception. That question concerns the duration 
of the public employee's employment. A decision not to reelect is a form of "dismissal" (see Fontana 
Teacher's Assn. v. Fontana Unified School Dist. (1988) 201 Cal.App.3d 1517, 1524), the consideration 
of which may be undertaken in a closed session under the terms of section 54957. 

Moreover, any discussion of whether to grant tenure to a particular probationary 
employee would obviously center upon an evaluation of the employee's performance.3 A certificated 
employee's job performance is reflected in a written evaluation and assessment of performance which is 
prepared for each such employee on a continuing basis, with probationary employees being evaluated at 
least once each school year. (Ed. Code, '' 44662, 44663, 44664.)4 The evaluation is discussed with 
the employee by the evaluator, and the employee has the right to prepare a written response to the 
evaluation, with such response becoming a permanent attachment to the employee's personnel file. 
(Ed. Code, ' 44663.) We assume that a probationary employee's evaluation and response, if any, 
would be the basis for a board's decision to reelect or non-reelect the employee. Hence the discussion 
concerning whether to grant tenure to the employee may be held in closed session under the terms of 
section 54957 as the consideration of an "evaluation of performance." 

We reject the suggestion that a discussion of whether to employ a probationary 
certificated employee for a third consecutive year would come within the "complaints or charges" 
language of section 54957.  In 61 Ops.Cal.Atty.Gen. 283, supra, we analyzed the "complaints or 
charges" phrase prior to the statute's incorporation of the "evaluation of performance" language (Stats. 
1982, ch. 298, ' 2) in determining whether an employee's job performance could be discussed without 
allowing the discussion to be held in public. We concluded: 

"It is therefore concluded that at a minimum, section 54957 contemplates that 
an executive session may be called to discuss specific complaints or specific charges 
against an employee before an employee may assert that he has a right to be informed 
of such matter and requests an open `hearing' or meeting. Such a conclusion at least 
strikes some reasonable balance between a local body's ability to regulate its personnel 

3 As previously noted, termination for economic considerations is covered by Education Code section 44555, 
subdivision (b). 

4Of course, a board need not find that the employee has performed unsatisfactorily in order to deny tenure.  It may 
simply decide that another candidate for the position is better qualified or has greater potential. 
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matters and an employee's right to have adverse matters concerning his employment 
aired at a public meeting. Such a conclusion also appears to be more in harmony with 
the wording of section 54957 than a conclusion that not one critical word may be said 
of an employee without his having a right to prior notice thereof and the right to a 
public hearing on such statement.  From this conclusion it follows that a general 
discussion of an employee's job performance may be held pursuant to section 54957 
without giving an employee prior notice thereof and an opportunity to demand that the 
discussion be held at an open hearing." (Id., at p. 291; fn. omitted.) 

A school administrator might not be able to give the board a full and complete 
assessment of a probationary employee's performance if any critical remark in the written evaluation 
could result in a violation of the notification and open-session requirements of the Act. Moreover, the 
March 15 deadline for making a non-reelection determination, with prior notification provided to the 
employee, might not give the board sufficient time to act in such circumstances. The language of 
section 54957 need not be read so broadly as to undermine the procedure envisioned by Education 
Code section 44929.21. 

Excluding statutorily mandated performance evaluations and any discussions thereof 
from the meaning of "complaints or charges" in section 54957 is consistent with the qualifying phrase: 
"brought against the employee by another person or employee . . . ." Both "complaint" and "charge" 
connote an accusation, something which is "brought against" an individual. Performance evaluations 
conducted in the due course of district business are not in the nature of an accusation and are not 
normally thought of as being "brought against the employee."  This is particularly true when the 
evaluation is used as a basis for determining whether to reelect a probationary employee. 

This interpretation of "complaints or charges," as those terms are used in section 54957, 
also comports with the wide latitude afforded to school districts in deciding whether to reelect 
probationary employees.  "Under section 44929.21 . . . non-reelection of probationary teachers is 
within the sole discretion of the school district. A probationary teacher may be timely non-reelected 
without any cause whatsoever, without any statement of reasons, and without any hearing or appeal." 
(Bellflower Education Assn. v. Bellflower Unified School Dist., supra, 228 Cal.App.3d at 811.) 

In answer to the question presented, therefore, we conclude that absent special 
circumstances, when the members of a school district governing board discuss whether to employ a 
probationary certificated employee for a third consecutive school year, the employee may not require 
that the discussion be held in public. 

* * * * * 
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