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: 
MAXINE P. CUTLER : 

Deputy Attorney General : 
: 

THE HONORABLE JAN GOLDSMITH, MEMBER OF THE CALIFORNIA STATE 
ASSEMBLY, has requested an opinion on the following question: 

May a school bus travel in a high-occupancy vehicle lane located in a separate corridor 
in the middle of a state freeway if its entry and exit are from an overpass from the right-hand lane of the 
freeway? 

CONCLUSION 

A school bus may not travel in a high-occupancy vehicle lane located in a separate 
corridor in the middle of a state freeway even though its entry and exit are from an overpass from the 
right-hand lane of the freeway. 

ANALYSIS 

The Department of Transportation ("Department") has established exclusive use of 
certain highway lanes for high-occupancy vehicles ("HOV"s). An HOV is any vehicle containing two 
or more persons, the exact number being subject to the Department's determination for the particular 
highway.  (See, e.g., Sts. & Hy. Code, ' 30794, subds. (e), (f).) Vehicle Code section 21655.51 

provides: 

1Section references are to the Vehicle Code unless otherwise specified. 
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"(a)  The Department of Transportation and local authorities, with respect to 
highways under their respective jurisdictions, may authorize or permit exclusive or 
preferential use of highway lanes for high-occupancy vehicles.  Prior to establishing 
the lanes, competent engineering estimates shall be made of the effect of the lanes on 
safety, congestion, and highway capacity. 

"(b) The Department of Transportation and local authorities, with respect to 
highways under their respective jurisdictions, shall place and maintain, or cause to be 
placed and maintained, signs and other official traffic control devices to designate the 
exclusive or preferential lanes, to advise motorists of the applicable vehicle occupancy 
levels, and, except where ramp metering and bypass lanes are regulated with the 
activation of traffic signals, to advise motorists of the hours of high-occupancy vehicle 
usage. No person shall drive a vehicle upon those lanes except in conformity with the 
instructions imparted by the official traffic control devices.  A motorcycle may be 
operated upon those exclusive or preferential lanes unless specifically prohibited by a 
traffic control device. 

"(c) When responding to an existing emergency or breakdown in which a 
mass-transit vehicle is blocking an exclusive or preferential use lane, a clearly marked 
mass transit vehicle, mass transit supervisor's vehicle, or mass transit maintenance 
vehicle that is responding to the emergency or breakdown may be operated in the 
segment of the exclusive or preferential use lane being blocked by the mass-transit 
vehicle, regardless of the number of persons in the vehicle responding to the emergency 
or breakdown, if both vehicles are owned or operated by the same agency, and that 
agency provides public mass transit services. 

"(d) For purposes of this section, a `mass transit vehicle' means a transit bus 
regularly used to transport paying passengers in mass transit service. 

"(e) It is the intent of the Legislature, in amending this section, to stimulate 
and encourage the development of ways and means of relieving traffic congestion on 
California highways and, at the same time, to encourage individual citizens to pool their 
vehicular resources and thereby conserve fuel and lessen emission of air pollutants." 

We are asked whether a school bus may travel in an HOV lane located in a separate 
corridor in the middle of a state freeway if its entry and exit are from an overpass from the right-hand 
lane of the freeway. We conclude that a school bus may not be driven in an HOV lane. 

In reaching this conclusion, we are guided by well established principles of statutory 
construction. "In construing a statute, our principal task is to ascertain the intent of the Legislature." 
(Yoshisato v. Superior Court (1992) 2 Cal.4th 978, 989.) "In determining intent, we look first to the 
language of the statute, giving effect to its `plain meaning.'" (Kimmel v. Goland (1990) 51 Cal.3d 202, 
208-209.) "It is well settled that statutes should be construed in harmony with other statutes on the 
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same general subject."  (Building Material & Construction Teamsters' Union v. Farrell (1986) 41 
Cal.3d 651, 665.) 

We first note that while section 21655.5 does not expressly authorize the use of an 
HOV lane by a "mass-transit vehicle," its terms appear to contemplate use by such a vehicle. (' 
21655.5, subd. (c).) Does a school bus qualify as a mass-transit vehicle?  Section 21655.5, 
subdivision (d) defines a "mass-transit vehicle" for purposes of the statute as "a transit bus regularly 
used to transport paying passengers in mass transit service." A "transit bus" is defined in turn as "any 
bus owned or operated by a publicly owned or operated transit system, or operated under contract with 
a publicly owned or operated transit system, and used to provide to the general public, regularly 
scheduled transportation for which a fare is charged." (' 642.)  

We do not view the usual school bus as a "transit bus regularly used to transport paying 
passengers" (' 21655.5, subd. (d)), where a transit bus must "provide to the general public, regularly 
scheduled transportation for which a fare is charged" (' 642). Rather, a school bus is generally defined 
as "any motor vehicle designed, used, or maintained for the transportation of any school pupil at or 
below the 12th-grade level to or from a public or private school or to or from public or private school 
activities. . . ." (' 545; see also Ed. Code, ' 39830.)  School buses thus do not meet the definition of a 
"mass-transit vehicle" for purposes of traveling in an HOV lane. 

Next we consider the fact that school buses are subject to certain specific restrictions in 
their operation. Two particular limitations support the conclusion that a school bus may not be driven 
in an HOV lane. First, section 21655, subdivision (b) provides that on highways, school buses must be 
driven in specially designated lanes or, when specific lanes have not been designated, a school bus 
"shall be driven in the right-hand lane for traffic or as close as practicable to the right edge or curb." 
On a "divided highway having four or more clearly marked lanes for traffic in one direction," a school 
bus "may also be driven in the lane to the immediate left of the right-hand lane, unless otherwise 
prohibited under this code." (Ibid.) The apparent purpose of this statutory limitation is to foster 
safety, especially considering the characteristic slow speeds and lack of maneuverability for the drivers 
of school buses. 

Here we have been given that the HOV lane in question is located in a separate corridor 
in the middle of a freeway where entry and exit are provided by an overpass from the freeway's right 
lane. Even though the HOV lane is in a separate corridor, it does not constitute the right-hand lane of 
the freeway. All of the reasons why a school bus must be in the right lane militate against the use of an 
HOV lane for transporting school children. Besides the slow speeds and lack of maneuverability for 
the drivers of the buses, HOV lanes do not have accessible areas for emergency stops comparable to the 
right lane of a highway.  We cannot construe section 21655 in a manner that would undermine the 
Legislature's purposes in adopting it. Accordingly we believe that a school bus transporting children 
may not be driven in an HOV lane without violating the terms of section 21655. 

The second restriction of significance is that a school bus transporting students may not 
be driven in excess of 55 miles per hour. (' 22406, subd. (c).) The maximum speed a vehicle may be 
driven on the highway, however, may be 65 or 70 miles per hour, as designated by the Department. 
('' 22348, 22349, 22356, 22366.) HOV lanes are designated for the maximum speed allowed for the 
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particular area. It would be unreasonable to allow a slow moving vehicle to impede the normal and 
reasonable movement of traffic in an HOV lane, where it is prohibited from traveling at the speed limit 
designated for the HOV lane. We are to interpret statutory language in a manner which considers "the 
consequences that would follow from a particular construction and . . . not readily imply an 
unreasonable legislative purpose. . . . [A] practical construction is preferred."  (California 
Correctional Peace Officers Assn. v. State Personnel Bd. (1995) 10 Cal.4th 1133, 1147.)2 

We conclude, therefore, that a school bus may not travel in an HOV lane located in a 
separate corridor in the middle of a state freeway even though entry and exit are from an overpass from 
the right-hand lane of the freeway. 

* * * * * 

2Of course, if the HOV lane constituted the right-hand lane of the freeway and the speed limit were 55 miles per hour, our 
analysis and conclusion would be different. 
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