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THE HONORABLE THOMAS F. CASEY, III, COUNTY COUNSEL, COUNTY OF SAN 
MATEO, has requested an opinion on the following question:  

Is a former elective member of a community college district governing board, who served 
eight years (1989-1997) in office and four years (1980-1984) as a faculty member of the district, 
eligible for district-paid retiree medical benefits if the district requires a minimum of ten years of 
employment in order for district-paid retiree medical benefits to vest?  

CONCLUSION 

A former elective member of a community college district governing board, who served 
eight years (1989-1997) in office and four years (1980-1984) as a faculty member of the district, 
is not eligible for district-paid retiree medical benefits if the district requires a minimum of ten 
years of employment in order for district-paid retiree medical benefits to vest.  

ANALYSIS 

We are asked to interpret the provisions of Government Code section 53201, Footnote No. 1 
which provide in part as follows:  

"(a) The legislative body of a local agency, subject to conditions as may be established by 
it, may provide for any health and welfare benefits for the benefit of its officers, employees, 
retired employees, and retired members of the legislative body, as provided in subdivision (b), 
who elect to accept the benefits and who authorize the local agency to deduct the premiums, 



dues, or other charges from their compensation, to the extent that the charges are not covered by 
payments from funds under the jurisdiction of the local agency as permitted by Section 53205.  

"(b) The legislative body of a local agency may also provide for the continuation of any 
health and welfare benefits for the benefit of former elective members of the legislative body 
who (1) served in office after January 1, 1981, and whose total service at the time of termination 
is not less than 12 years, or (2) have completed one or more terms of office, but less than 12 
years, and who agree to and do pay the full costs of the health and welfare benefits."  

Section 53205, referred to in section 53201, provides in part:  

"From funds under its jurisdiction, the legislative body may authorize payment of all, or 
such portion as it may elect, of the premiums, dues, or other charges for health and welfare 
benefits of officers, employees, retired employees, former elective members specified in 
subdivision (b) of Section 53201, and retired members of the legislative body subject to its 
jurisdiction."  

Essentially, the inquiry presented for our analysis is whether four years of employment as a 
faculty member may be combined with eight years service as a member of the governing board 
of a community college district in order to qualify for district-paid retiree medical benefits if the 
district requires ten years of employment for entitlement to district-paid benefits. We conclude 
that the two may not be combined in such circumstances.  

We assume that the district's rules requiring ten years of employment in order for district-
paid benefits to vest refer to a full-time salaried position. Accordingly, such benefits would not 
be available by virtue of having four years of employment as a faculty member. Footnote No. 2 
Further, service as a member of the governing board would not constitute a full-time salaried 
position, and therefore may not be added to the four years of employment for purposes of the 
district's own ten-year requirement.  

Subdivision (b) of section 53201 pertains specifically to former elective members of a 
legislative body. Footnote No. 3 In order to qualify for the "continuation of any health and welfare 
benefits" that were conferred during a board member's term of office pursuant to subdivision (a) 
of the statute, the former member's "total service at the time of termination [must not be] less 
than 12 years . . . ." Since employment as a faculty member would not qualify as service as an 
elective member of the legislative body, the four years of employment may not be added to time 
served as an elective member of the board in order to qualify for district-paid retiree benefits 
pursuant to the terms of section 53201.  

Nothing, therefore, in the specific language of section 53201 would authorize the granting 
of district-paid benefits in the circumstances presented. We recognize, however, that the general 
powers of a school district governing board, including the governing board of a community 
college district, are exceedingly broad. (Cal. Const., art. IX, § 14; Cumero v. Public Employment 
Relations Board (1989) 49 Cal.3d 575, 591.) Education Code section 35160 states:  



"On and after January 1, 1976, the governing board of any school district may initiate and 
carry on any program, activity, or may otherwise act in any manner which is not in conflict with 
or inconsistent with, or preempted by, any law and which is not in conflict with the purposes for 
which school districts are established." (Italics added.)  

Section 35160.1 additionally provides:  

"(a) The Legislature finds and declares that school districts, county boards of education, and 
county superintendents of schools have diverse needs unique to their individual communities and 
programs. Moreover, in addressing their needs, common as well as unique, school districts, 
county boards of education, and county superintendents of schools should have the flexibility to 
create their own unique solutions.  

"(b) In enacting Section 35160, it is the intent of the Legislature to give school districts . . . 
broad authority to carry on activities and programs, including the expenditure of funds for 
programs and activities which, in the determination of the governing board of the school district . 
. . are necessary or desirable in meeting their needs and are not inconsistent with the purposes for 
which the funds were appropriated. It is the intent of the Legislature that section 35160 be 
liberally construed to effect this objective.  

"(c) The Legislature further declares that the adoption of this section is a clarification of 
existing law under Section 35160." Footnote No. 4  

Notwithstanding the language of sections 35160 and 35160.1, a district's broad powers 
relating to the educational needs of its students do not extend to control over many aspects of the 
terms and conditions of faculty employment in light of the detailed statutory provisions 
governing such matters. In Cumero v. Public Employment Relations Board, supra, 49 Cal.3d at 
591, the court stated:  

". . . PERB and the union point out that many matters affecting the terms and conditions of 
public school teachers' employment are beyond the control of the local school districts. The 
districts' powers are conferred by the Legislature. (Cal. Const., art. IX, § 14.) Though the powers 
thus conferred are broad (see, e.g., Ed. Code, §§ 35160, 35160.1), the local districts are denied 
control over many aspects of teachers' terms of employment by detailed provisions in the 
Education Code governing such matters as initial employment (Ed. Code, § 44830 et seq.), 
resignations, dismissals and leaves of absence (id., § 44930), computation of salaries (id., 45022 
et seq.), health and welfare benefits (id., § 7000 et seq.), and retirement (id., § 22000 et seq. 
[State Teachers' Retirement Law])." (Italics added.)  

In Fleice v. Chualar Union Elementary School District (1988) 206 Cal.App.3d 886, 890, the 
court held:  

"In light of [Education Code] section 35160, the local control statute, the question we must 
answer is whether a school board's decision to grant tenure after only one year conflicts with 
section 44882 [which makes tenure automatic at the end of two years but does not expressly 



prohibit earlier tenure; see now section 44929.21 et seq.]. We believe that early tenure would 
conflict with the tenure statute and is, thus, beyond a school board's power."  

In 76 Ops.Cal.Atty.Gen. 46 (1993) we concluded that a school district, in exercising its broad 
powers under section 35160, may pursuant to a multi-year employment agreement make a lump-
sum payment of money to a retiring certificated superintendent of schools for unused, 
accumulated sick leave. We specifically determined that such action would not be "in conflict 
with or inconsistent with, or preempted by, any law" within the meaning of section 35160. (Id., 
at pp. 50-51.)  

With respect to the district-paid medical benefits in question, on the other hand, benefits for 
former elective members of the governing board who have served less than 12 years in office 
would be "in conflict with or inconsistent with, or preempted by" the terms of section 53201.  

Accordingly, we conclude that a former elective member of a community college district 
governing board, who served eight years (1989-1997) in office and four years (1980-1984) as a 
faculty member of the district, is ineligible for district-paid retiree medical benefits if the district 
requires a minimum of ten years of employment in order for district-paid retiree medical benefits 
to vest.  

* * * * * 
 

 
Footnote No. 1  
All references hereafter to the Government Code are by section number only.   
Footnote No. 2  
The certificated personnel of a community college district fall within the ambit of the Educational Employment 
Relations Act (§§ 3540-3549; see Mt. San Antonio Community College District v. Public Employment Relations 
Board (1989) 210 Cal.App.3d 178; Santa Monica Community College District v. Public Employment Relations 
Board (1980) 112 Cal.App.3d 684). Health and welfare benefits as defined by section 53200 are covered by this 
legislative scheme. (§ 3543.2; cf. San Mateo City School Dist. v. Public Emp. Rel. Bd. (1983) 33 Cal.3d 850, 864-
866.) We have not been apprised of and do not consider the existence or effect of any collective bargaining 
agreement executed pursuant to this legislation.   
Footnote No. 3  
The distinction between a "retired" member (§ 53201, subd. (a)) and a "former elective" member (§ 53201, subd. 
(b)) was analyzed in 62 Ops.Cal.Atty.Gen. 631, 633 (1979).   
Footnote No. 4  
A subsequent expression of the Legislature bearing upon the intent of a prior statute that is unclear may be properly 
considered in determining the effect and meaning of the prior statute. (California Emp. etc. Com. v. Payne (1947) 31 
Cal.2d 210, 213-214; Tyler v. State of California (1982) 134 Cal.App.3d 973, 977.) However, the view of a 
subsequent Legislature of the meaning of a prior Legislature's enactment is not controlling. (California Teachers 
Assn. v. Cory (1984) 155 Cal.App.3d 494, 506-507; County of Sacramento v. State of California (1982) 134 
Cal.App.3d 428, 433-434, fn. 5; 78 Ops.Cal.Atty.Gen. 18, 19-20 (1995).)   

 
 
  


